- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски политичар: Зашто ЕУ не предложи ограничење цена гаса и за САД, зашто само за „Гаспром“?

© Sputnik / Лола ЂорђевићНИС Петрол и Гаспром
НИС Петрол и Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Ограничење цена гаса из Русије које предлаже Европска комисија не треба да се односи само на руско „плаво гориво“, изјавио је бивши министар одбране Бугарске Стефан Јанев.

„Извините, а зашто само за 'Гаспром'? Зашто гледамо само у правцу Русије? Зашто не гледамо у страну САД и не кажемо – молим вас, и за вас ограничење цена. Хајде да се понашамо као равноправни партнер у тој геополитичкој игри, у тим односима са САД са којима смо заиста партнери и савезници“, рекао је бивши министар.

Он је додао да бугарска тежи диверсификацији гасних испорука, стога треба водити преговоре са свим добављачима, укључујући „Гаспром“.
По његовим речима, идеална опција за диверсификацију подразумевала би пропорцију од 30% + 30% + 30% + 10% од различитих добављача.
„Са свима треба преговарати. 'Гаспром' није страшило. Ако заиста говоримо о диверсификацији гасних испорука и набавци било којих других енергената које Бугарска не производи и где се ослања на увоз – ту треба да рачунамо на различите изворе“, рекао је Јанев за „бТВ“.
На питање водитеља да ли „Гаспром“ сматра поузданим партнером, Јанев је истакао да пословни односи не би требало да буду изложени политичком притиску. Према речима бившег министра, у случају Бугарске ситуација је политизована, па сценарио који подразумева равноправност партнера више не функционише.
Јанев није желео да окарактерише одлуку „Гаспрома“ да обустави испоруке гаса Бугарској због одбијања Софије да плаћа енергент у рубљама као непријатељски знак.
„Не желим да тумачим непријатељске знаке, да тумачим да ли је одбијање да испоруче гас оружје или није. Постављам следеће питање: ко је одговоран за ту ситуацију? У Бугарској, у ЕУ. Је ли 'Гаспром' одговоран за то што је направио сопствену инфраструктуру и поставио своје цеви по целој Европи? Где је одговорност европских бирократа, европских званичника када су издали дозволу за постављање тих цеви? Где је одговорност европских лидера који за седам месеци нису сели за преговарачки сто и нису рекли 'хајде да развијемо јединствен приступ по питању гаса, према 'Гаспрому', према 'Русији'“, рекао је Јанев. .
Европска комесарка за енергетику Кадри Симсон саопштила је 10. септембра након ванредне седнице министара енергетике ЕУ да земље нису успеле да се договоре око увођења ограничења цене руског гаса.
Руски председник Владимир Путин је раније упозорио да уколико се ограниче цене руских енергената Русија ће престати да испоручује и гас и нафту и угаљ.
Гасовод Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
РУСИЈА
Русија: Ако Запад ограничи цене руске нафте и гаса биће горе по њих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала