- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Рачун без крчмара | Енергија Спутњика

CC0 / Pixabay / Документи
Документи - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Велике силе су се заиграле и, чини се, још нису сви међу њима до краја свесни да доносећи одлуке по питању економских и енергетских санкција против Русије сами себи стављају „клипове у точкове“.
Санкције западних земаља, сконцентрисане најпре на то да чланице ЕУ (и оне које то, попут Србије, покушавају да постану) али и остатак света, у догледно време престану да купују руске енергенте: гас, угаљ, нафту и нафтне деривате изазвале су много проблема баш код доносиоца ових одлука. Тога су њихови грађани и привредници све свеснији. Политичари нису, или не желе то да признају – ни себи ни другима. Тако су чланови Г7 себи дали за право да донесу одлуку о томе да ограниче цене руских енергената: нафте и гаса.
План Групе седам индустријски најразвијенијих земаља (Г7) о ограничењу цена предлаже чланицама да ускрате осигурање, посредовање, финансирање и друге услуге за транспорт руске нафте, ако њена цена буде изнад ограничења које оне договоре.
Смислили су и казне за оне који се оглуше о ову заповест и буду плаћали више.
Горњи лимит цена није објављен. Међутим, већ су се побунили многи. Као, уосталом, и против најаве из Брисела да чланице ЕУ треба да буду солидарне, да помажу комшијама и деле расположиве количине енергента. Уз то, руски председник Владимир Путин запретио је да ће обуставити извоз нафте и гаса у Европу ако чланице ЕУ ограниче цене руских енергената. При томе, Русија свој пласман нафте и гаса усмерава на исток. А из Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника, на челу са Русијом (ОПЕК+) поручују да ће у октобру благо смањити испоруку сирове нафте (за 100.000 барела дневно).
Да ни сами политичари не верују у то да ће својим најновијим одлукама успети да изазову појефтињење нафте и гаса види се и на основу изјаве америчке министарке финансија Џенет Јелен, која је упозорила да би у САД могло да дође до скока цена бензина током зиме ако Европска унија значајно смањи куповину руске нафте.
О томе како ће се завршити ово прављење „рачуна без крчмара“ у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са стручњаком за енергетику, Милошем Здравковићем.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Рачун без крчмара | Енергија Спутњика
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе, анализе горућих питања и репортаже у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
12 Мај, 19:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала