- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Инфлација у Данској близу четрдесетогодишњег максимума

© AP Photo / Jens DreslingЗаставе Данске
Заставе Данске - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Инфлација у Данској ближи се четрдесетогодишњем максимуму, с обзиром на раст цена хране и енергената и услед продубљивања енергетске кризе широм Европе.
Прошлог месеца, индекс потрошачких цена у Данској забележио је пораст од 8,9 одсто на годишњем нивоу, што је најбржи темпо раста од 1983. Податке је објавио Статистички завод Данске са седиштем у Копенхагену. У односу на јули месец, када су објављени прошли подаци, раст цена износи 0,2 одсто, преноси РТ.
Економија - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Инфлација у еврозони поново оборила рекорд, расту цене хране
Агенција Блумберг наводи речи вишег економског аналитичара данске Сидбанке, Матијаса Долерупа Шпрогела, који је рекао да су годишњи трошкови данских домаћинстава у односу на прошлу годину нарасли за око 40 000 круна (5 400 долара).
„Инфлација је Ахилова пета данске и европске економије“, истакао је он.
Базна стопа инфлације, укључујући и повећање цене енергената, порасла је на 6 одсто, у односу на претходни месец када је износила 5,5 одсто. Крајем августа, власти су кориговале прогнозу економског раста за текућу и наредну годину, због нагле инфлације која изједа куповну моћ и поткопава тржиште рада.
Према најновијим прогнозама које је објавило данско Министарство финансија, БДП ће се у овој години повећати за свега 2,8 одсто, а у наредној години очекује се привредни раст од 0,8 одсто, што је пад у односу на раније пројекције које су говориле о расту од 1,9 одсто.
Зграда парламента Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Рекордна инфлација у Аустрији
У међувремену, предвиђа се да ће инфлација у овој години износити 7,3 одсто, а за наредну пројектована инфлација износиће 3,3 одсто.
„Инфлација изазива опасну ситуацију у којој може да дође до њеног повећања. То звучи застрашујуће у овом неизвесном тренутку када такође идемо према зими“, нагласио је главни економиста Арбејдернес Ландсбанке, Јепе Јул Боре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала