- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Мишустин: Преко 100 милијарди рубаља издвојено за јачање привреде Русије

© Sputnik / Алексей МальгавкоРуске рубље
Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Влада ће издвојити преко 100 милијарди рубаља за повећање стабилности привреде, саопштио је премијер Михаил Мишустин на састанку са потпредседницима Владе Русије. Он је додао да је посебна помоћ намењена Калињинградској области због потешкоћа у транзиту робе изазваних специјалном операцијом у Украјини.
„Влада ће наставити да доноси одлуке за подршку компанијама и нашим грађанима у условима спољашњих ограничења. Председник Русије Владимир Путин посебно је скретао пажњу на неопходност помагања привредним гранама у превазилажењу потешкоћа”, објаснио је он.
Према саопштењу, 15 милијарди рубаља биће издвојено за повећање производње авиона МС-21, а још 25 милијарди за подршку система организације авиосаобраћаја.
Додаје се да ће 15 милијарди отићи на програм повлашћеног лизинга морских пловила.
У циљу подршке бизнису, власти ће доделити више од осам милијарди Фонду за развој индустрије. Две милијарде биће усмерено на припрему опреме за производњу течног природног гаса.
Посебна помоћ Владе биће упућена Калињинградској области која се суочила са ограниченим транзитом робе из других руских области. За подршку тамошњих инвестиционих пројеката и отварање нових радних места биће издвојено 5,5 милијарди рубаља.

Антируске санкције и забрана транзита робе до Калињинградске области

После почетка руске специјалне војне операције у Украјини Запад је појачао санкциони притисак на Русију, што је довело до раста цена електричне енергије, горива и хране у Европи и САД. Председник Русије Владимир Путин је истакао да политика обуздавања и слабљења Русије представља дугорочну стратегију Запада, а да су санкције нанеле озбиљан ударац целокупној светској економији.
Виљнус је од 18. јуна забранио превоз преко своје територије до Калињинградске области робе која је под санкцијама Европске уније: грађевинског материјала, метала, дрвета, цемента, ђубрива, алкохола, икре и других категорија. Генерално, око половине целокупног обима испорука. Према тврдњама литванских власти, придржавају се санкција ЕУ.
Европска комисија је, након тога, објавила саопштење у коме се појашњава да транзит у Калињинград друмским саобраћајем остаје под забраном, а транзит железницом је могућ уз одговарајућу контролу.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РУСИЈА
Стари свет је мртав, добродошли у Путинов свет: Како је Русија ударила на долар и евро? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала