- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски амбасадор: Немачка је прешла „црвену линију”

© AP Photo / Michael ProbstНемачка застава на горњој палуби малог трајекта на реци Рајни у близини Руедешејма у Немачкој
Немачка застава на горњој палуби малог трајекта на реци Рајни у близини Руедешејма у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Немачка је прешла црвену линију, коју није требало да пређе када је почела да снабдева Украјину смртоносним оружјем сопствене производње, изјавио је у интервјуу за „Известија” руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев.

„Сама чињеница да Берлин снабдева украјински режим смртоносним оружјем немачке производње које се користи не само против руских војника, већ и против цивила Донбаса је ‘црвена линија’ коју немачке власти није требало да пређу, имајући у виду и моралну и историјску одговорност Немачке према нашем народу за нацистичке злочине током Великог отаџбинског рата”, истакао је дипломата.

Нечајев је навео да је пумпање кијевског режима оружјем, „како то од Немачке траже англосаксонски савезници из НАТО-а” пут који не води нигде, већ само продужава сукоб и повећава број жртава.
Дипломата је додао да је процес послератног помирења народа Русије и Немачке, сада, заправо, „еродиран”.
Раније је немачки канцелар Олаф Шолц најавио да Немачка намерава да Украјини испоручи три додатна ПВО система „ИРИС Т“, 10 оклопних возила за евакуацију, 20 ракетних бацача, прецизно навођену муницију и одбрамбене системе против беспилотних летелица. Оружје ће, како наводи извор, бити предато 2023. године, а неке врсте технике можда и раније.
Русија је раније упутила протестну ноту земљама НАТО-а због испорука оружја Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоручивањем оружја Украјини.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Иџис ашор у Румунији - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
СВЕТ
Скуп план послушне Немачке: „Америчка кухиња“ лансира нову идеју у јеку антируске хистерије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала