- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ништа више неће бити као пре: Стални представник Русије у Бриселу се враћа кући

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаВладимир Чижов
Владимир Чижов - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов саопштио је да ускоро завршава свој мандат у Бриселу, након 17 година рада.

"Ускоро одлазим, мој мандат се завршава. Већ ми је непријатно да будем живи споменик стратешког партнерства Русије и ЕУ", рекао је он руским новинарима у Бриселу.

Име свог наследника није навео.
"Могу рећи да сам током својих опроштајних посета упозорио Европљане, да је много једноставније спаљивати мостове, него их касније обнављати", истакао је Чижов.
По његовим речима, ЕУ "упорно и свесно одбија да води самосталну политику, о чему дуго времена причају различити представници на тему своје стратешке аутономије".
"Сада су сви заборавили на њу", рекао је Чижов.
По његовим речима, ЕУ се брзо претвара у "економски привезак НАТО-а". Он је истакао да "неће бити повратка на раније односе са ЕУ".

Европу чека сурова зима

Земље ЕУ су већ отишле предалеко у санкцијама против Русије и више не могу да се врате, али је импулс санкција ЕУ „у великој мери ослабљен“, рекао је Владимир Чижов на својој последњој конференцији за новинаре Брисел пред полазак у Москву.
"Они су отишли ​​довољно далеко и не могу више да се повуку. Могли би, на пример, да заврну славину "Северном току 2" и њихов проблем би био решен. Али то би био неуспех целокупне њихове политике – нанети пораз Русије и њеном председнику. Наравно, у овој ситуацији укључивање "Северног тока 2" би био њихов неуспех“, рекао је он.
Истовремено, према његовим речима, импулс санкција ЕУ „до сада је у великој мери ослабљен“.
"У ствари, сада им је кључни проблем гас. Они нису у стању да одустану од руског гаса, ма колико желели. То не значи да су сви 100 одсто зависни од руског гаса. Не, наравно. Постоје земље којима уопште није доступан, али генерално, економија ЕУ још не може без руског гаса“, рекао је он.
„Зато ме није изненадило што нису могли да се договоре око горње цене за руски гас“, додао је он.
Као резултат тога, Европу „чека сурова зима“.
Чижов је нагласио да "ове зиме, вероватно, могу да презиме".
"Сада су им складишта напуњена преко 80 одсто. То јест, ако потроше све резерве свих ресурса, то ће им бити довољно, али нико не зна шта ће бити за годину дана. У Француској, где се већина струје производи у нуклеарним електранама, пола реактора је затворено због ремонта и реконструкције. Али Француска неће желети да „храни“ целу Европу, чак и ако сви буду функционисали“, рекао је руски изасланик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала