- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стиже делегација са Крима: Београд домаћин форума „Дијалог култура: Русија-Балкан“

© Sputnik / Дејан СимићРуски дом у Београду
Руски дом у Београду - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Пратите нас
Други међународни форум „Дијалог култура: Русија-Балкан“, чија је идеја успостављање дијалога између словенске омладине на основу заједничке културе, језика и вере, добија свој наставак и након Крима сели се у Београд где ће се одржати низ догађаја од 13. до 16. септембра.
Српској престоници у посету долази делегација са Крима међу којима су представници извршне власти и јавности. У оквиру четвородневног форума планиране су бројне активности, а централни догађај биће конференција под називом „Заједничка историја, сродне културе – кључ успешне сарадње“ која ће се одржати 13. септембра у Руском дому у Београду са почетком у 14.30 часова. Госте ће поздравити и представници Руског дома и амбасаде Русије у Србији.
На конференцији ће се разговарати о перспективама развоја традиционалних свестраних веза Русије и балканских земаља које су се вековима формирале, као и сарадњи посредством народне дипломатије између омладинских лидера и организације из Русије и Србије, Бугарске, Црне Горе, Северне Македоније – земаља које обједињује цивилизацијско поље засновано на словенству, православљу и ћирилици.
Истог дана, у 18.30 часова, планирано је полагање цвећа на споменик Цару Николају II.
Током наредних дана предвиђено је потписивање споразума о сарадњи са партнерима из Србије, упознавање са историјским и културним споменицима Београда и Новог Сада, полагање цвећа на Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали, као и учешће у отварању изложбе „Гаспрома“ у Руском дому.
Учесници Међународног омладинског дијалога Дијалог култура: Русија - Балкан на прес-конференцији у РИА Новости Крим - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
РУСИЈА
Млади са Балкана у посети Криму: Целом свету ћемо испричати истину о Русији

О форуму

Други међународни омладински форум „Дијалог култура: Русија – Балкан“ одржан је на Криму од 22. до 27. маја. Догађај је окупио студенте и представнике омладинских организација из Русије и балканских земаља. За бугарску заједницу форум је само наставак дугогодишњег рада у оквиру пројекта „Заједнички свет ћирилице“ који се реализује заједно са представницима руске, белоруске и украјинске заједнице са Крима.
Циљ догађаја је оживљавање историјског сећања, поимање јединства цивилизацијског кода заснованог на историји, православној вери, ћирилици и потреби да се штите.
Посета групе учесника из Русије (првенствено са Крима) балканским земљама у оквиру форума утолико је значајнија јер се шире географске границе пројекта, укључују се нове омладинске организације и друштва, постављају се нови циљеви и задаци.
Учесници Међународног омладинског форума Дијалог култура: Русија - Балкан на Криму - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
РУСИЈА
Уједињени историјом, вером и језиком: Крим – место збора словенске омладине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала