- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: БиХ није близу чланства у НАТО-у, РС да одбаци антиуставно деловање Бундестага

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је данас да БиХ није близу чланства у НАТО-у и да би волео да БиХ укине Оружане снаге.
Додик је рекао да је најављена вежба "Комбиновани напор 22" на Мањачи део већ устаљене праксе у оквиру програма који је раније донет.
"НАТО ту не учествује него је као посматрач. Они ће ту посматрати одређене ствари, као што се појављују у Србији и на многим местима у оквиру свих програма", рекао је Додик у Бањалуци.
Напоменуо је да је против уласка БиХ у НАТО алијансу.
"Ми смо против НАТО-а. Тај програм сарадње са НАТО-ом говори да се чланство не прејудицира. За то је потребна посебна одлука, али не постоји", рекао је Додик, пренела је РТРС.
Истакао је да би волео да се БиХ демилитаризује.
"Нама НАТО не треба ни у том погледу, али нека структура коју сам наследио није могла да се елиминише у овом времену", казао је Додик.
Министар одбране у Савету министара Сифет Поџић и начелник Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић представили су данас у Сарајеву вежбу "Комбиновани напор 22" којим је најављено од 19. до 23. септембра на Мањачи финално НАТО оцењивање Батаљонске борбене групе лаке пешадије Оружаних снага БиХ.

Српска да одбаци антиуставно деловање Бундестага

Додик је поручио да је сутрашња седница Народне скупштине РС (НСРС) прилика да посланици одбаце резолуцију немачког Бундестага и антиуставно мешање те земље у БиХ.
Додик каже да ће посебна седница бити и прилика да Српска пошаље јасну поруку да ће оштро реаговати на, како је казао, "подмукли план о укидању дејтонске структуре БиХ".
"Верујем да народ у Републици Српској и после предстојећих општих избора неће дозволити да власт, ко год је буде формирао, буде подељена већ јединствена и да је то обавеза, а не мој хир", навео је Додик у Бањалуци, пренела је Срна.
Он сматра да је то озбиљан одговор на, како је казао, неозбиљну политику немачког Бундестага.
"Увек имам обавезу на Председништву БиХ да, када осетим да сам прегласан, и када то није у интересу Републике Српске, потегнем витални национални интерес и да то упутим у Народну скупштину Републике Српске", навео је Додик.
Додик жели, казао је, да се НСРС афирмише као место одлука, а не да то буде Председништво БиХ.
Указујући на важност сутрашње посебне седнице НСРС, Додик је истакао да без опозиције не може бити ускраћен агреман новом немачком амбасадору у БиХ.
"Важно је да народ види ко то жели. Видећемо ко ће отићи, ко неће гласати", казао је Додик и нагласио да Немачка јесте велика и моћна земља, али да, како је казао, "то не значи да се морамо клањати сваком ко покушава да нас направи мање вредним".
"Немачка политика се после одласка бившег канцелара Ангеле Меркел поптуно променила и постала је у БиХ промуслиманска и покушава да редизајнира политички систем БиХ путем резолуције коју су усвојили у Бундестагу у којој се тражи да се БиХ организује без ентитета. То је ударац на наше виталне интересе", истакао је Додик.
Упитао је шта ће специјални представник Владе Немачке у БиХ, ако постоји амбасадор.
"О чему се овде ради? Ми нисмо специјални случај. За њих јесмо, али нисмо их звали да дођу", казао је српски члан Председништва БиХ и најавио да ће на сутрашњој посебној седници НСРС објаснити додатне разлоге за своју одлуку.
"Претпоставити је да нови амбасадор Немачке у БиХ спроводи политику Бундестага. Нема ниједне земље чији је амбасадор, који овде дође, слободан стрелац. Он стриктно поштује налоге својих власти, а садашња власт у Немачкој заједно са зеленим и другим је рекла да овде треба направити редизајн у корист муслимана и Српска је против тога", казао је.
Према његовим речима, ако опозиција у Српској то дозволи, онда има дил са њима или ништа не разуме.
НСРС ће сутра на посебној седници разматрати предлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Председништва БиХ Милорада Додика о проглашењу одлуке о давању агремана амбасадору Немачке у БиХ веома штетном по виталне интересе Републике Српске.
Спорну одлуку Председништво БиХ донело је 2. септембра без консензуса, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала