- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гејтсово упозорење Европи због Украјине

© AP Photo / Evan VucciБил Гејтс на климатском самиту у Глазгову
Бил Гејтс на климатском самиту у Глазгову - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Европска посвећеност међународној хуманитарној помоћи и климатској акцији оптерећена је због украјинске кризе, рекао је милијардер Бил Гејтс и упозорио да свет неће до 2030. године остварити ниједан од Циљева одрживог развоја Уједињених нација.
„Ово је најтежи скуп изазова са којима се глобални развој суочио“, рекао је Бил Гејтс, копредседник највеће светске филантропске организације за „Фајненшел тајмс“, изражавајући наду да влада нове британске премијерке Лиз Трас неће даље смањивати буџет за хуманитарну помоћ.
Земље ЕУ заједно донирају готово половину званичне помоћи за развој, наводи „Фајненшел тајмс“. Гејтс је признао да су трошкови земаља-донатора у вези са пандемијом вируса корона променили и отежали међународну помоћ. Међутим, како је рекао, „сукоб у Украјини је додатно погоршао ствари“.
„Рат у Украјини је растегао њихове буџете са трошковима одбране, трошковима за избеглице, субвенције за струју, трошкове транспорта...“, рекао је Гејтс.
Оснивач „Мајкрософта“ упозорава да се ближи рок за попуњавање Глобалног фонда за борбу против сиде, маларије и туберкулозе, као и за Иницијативу за искорењивање дечје парализе, те да је циљ „истаћи да ти буџети не смеју бити смањивани“.
Велика Британија, највећи донатор алијансе за вакцине „Гави“, смањила је међународну помоћ са 0,7 одсто бруто друштвеног производа на 0,5 одсто у 2020. години, правдајући се ковид кризом. Из британске владе је прошле године саопштено да ће то смањење бити укинуто у буџету за 2024-2025. годину.
„Нећемо у скорије време вратити та издвајања на 0,7 одсто, али се надамо да ће се задржати на 0,5 одсто“, рекао је Гејтс.
У 2015. години, готово 200 земаља потписало је циљеве УН који се тичу изазова као што су борба против глади или климатских промена. У годишњем извештају о остваривању тих циљева, који је објављен данас, Гејтс и његова бивша супруга Мелинда Френч Гејст, написали су да „седам година касније, свет је на путу да не оствари ниједан од тих циљева“.
„Морамо да убрзамо наш напредак пет пута како бисмо остварили већину циљева. Чак и то можда није довољно, јер неке пројекције нису урачунале утицај пандемије, чак и да се занемари рат у Украјини или криза са храном која је због тога настала у Африци“, рекао је Гејтс.
Марк Сазман, извршни директор Фондације Гејтс, казао је да је конфликт у Украјини „драматично погоршао изазове у вези са храном“, док је, како је додао, „глобална родна једнакост очекивана тек 2108. године, три генерације касније него што је пројектовано“.
Гејтс је ситуацију назвао „веома алармантном“ и уложио је још 20 милијарди долара у своју фондацију како би „убрзао напредак у борби против болести које се могу предупредити, борби против неједнакости и сиромаштва“.
„Фајненшел тајмс“ наводи да су прошлонедељне процене показале да је за остваривање циљева УН у прошлој години порастао чак за трећину, на 135 милијарди долара.
„Неуспех није неизбежан, остајем оптимиста“, закључио је Гејтс.
Бил Гејтс на климатском самиту у Глазгову - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
СВЕТ
Гејтс предлаже стварање глобалне здравствене организације: Не сме се дозволити изолована политика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала