- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Изабран нови поглавар Руске заграничне цркве

© AFP 2023 / ALEXANDER KHUDOTEPLYРуска православна црква
Руска православна црква - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Епископ менхетнски Николај (Олховски) изабран је за првојерарха Руске православне цркве у иностранству (РПЦЗ) на Архијерејском сабору в Нујорку, изјавио је за Спутњик управник канцеларије Архијерејског синода РПЦЗ протојереј Серафим Ган.
Према речима заменика шефа одсека за односе са јавношћу Руске православне цркве протојереја Игора Јакимчука, епископ менхетнски Николај био је један од најближих саслужитеља блаженопочившег митрополита Илариона и самим тим нови поглавар поседује све неопходне квалитете за управљање црквом. Он је истакао да се нада активном и плодоносном развоју РПЦЗ под новим поглаваром.
„За нас је веома важно да је након уједињења са Руском заграничном црквом њено деловање прилично активно и да се у пракси реализују она права која су јој дата као једној од самосталних цркава у саставу Московског патријархата, а то је показао и данашњи догађај“, истакао је Јакимчук.
У складу са Актом о канонском општењу РПЦЗ са Руском православном црквом, одлука о избору биће послата на одобрење Патријарху московском и целе Русије Кирилу. Претходни поглавар РПЦЗ, митрополит источне Америке и Њујорка Иларион (Капрал) преминуо је 16. маја 2022. године у Сједињеним Државама у 75. години након дуже болести.
Хиротонија епископа Николаја одржаће се 18. септембра у Знаменском сабору у Њујорку.
Руска православна загранична црква, коју су основали руски емигранти 1921. године у Сремским Карловцима, самостално је функционисала све до 2007. године, када се вратила под јурисдикцију Руске православне цркве Московске патријаршије, као једна од њених помесних цркава. Највећи део руских цркава и манастира по свету управо припада њој — више од 400, а између осталих, припада јој и једна у Јерусалиму.
Литија у Москви до споменика кнезу Владимиру за Дан покрштавања Русије. - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2018
Руска загранична црква прекида комуникацију са Цариградом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала