- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јерменија затражила помоћ од Русије, ОДКБ и СБ УН: Обавештен Путин, настављају се борбе

© AFP 2023 / KAREN MINASYANЈерменски војник самопроглашене републике Нагорно-Карабах поред рова на првој линији на граници са Азербејџаном, 25. октобра, 2012. године - АРХИВКСА ФОТОГРАФИЈА
Јерменски војник самопроглашене републике Нагорно-Карабах поред рова на првој линији на граници са Азербејџаном, 25. октобра, 2012. године - АРХИВКСА ФОТОГРАФИЈА - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Влада Јерменије обратила се Русији, Организацији договора за колективну безбедност (ОДКБ) и Савету безбедности УН због заоштравања ситуације на граници са Азербејџаном, саопштила је јерменска телевизија.
„Из кабинета министара саопштено је телевизији 'Новости' да се Влада већ обратила Русији, Савету безбедности УН и ОДКБ у вези са агресијом на територију Јерменије“, наводи се у саопштењу.
Раније је прес-служба Владе Јерменије саопштила након седнице Савета безбедности, коју је одржао премијер земље Никол Пашињан, да намерава да затражи помоћ од Москве, ОДКБ и УН.

На јерменској страни има мртвих и рањених

Огласио се портпарол јерменског Министарства одбране Арам Торосјан који је рекао да се настављају ровововске борбе у неким деловима јерменско-азербејџанске границе.

„Противник наставља да користи артиљерију, минобацаче, беспилотне летелице и стрељачко оружје великог калибра у правцу Вардениса, Сотка, Артаниша, Ишханасара, Гориса и Капана. Гађају како војне објекте, тако и објекте цивилне инфраструктуре“, рекао је Торосјан, истакавши да „противник не престаје са покушајима напредовања“.

Он је истакао да са јерменске стране има мртвих и рањених, те да се подаци утврђују.

Азербејџан оптужује Јерменију

Са друге стране, Министарство спољних послова Азербејџана оптужило је јерменску страну да намерава да прекине мировни процес.
„Јерменија је под разним изговорима успоравала процес нормализације, показивала је деструктивну позицију на преговорима који су вођени уз међународне напоре, није повукла јерменске оружане снаге са територије Азербејџана упркос обавезама у оквиру трилатералних изјава и постигнутих споразума, а такође је наставила да минира територије, укључујући недавно распоређивање мина произведених у Јерменији на територији Лачина, изношење нових услова у раду на отварању комуникационих и транспортних путева и поништавање процеса, као и одустајање од мировне агенде показали су да Јерменија није заинтересована за мировни процес и да има циљ да му зада ударац“, наводи се у саопштењу азербејџанског спољнополитичког ресора.
Како је прецизирано, „нова агресија јерменске стране против Азербејџана представља грубо кршење основних норми и принципа међународног права, као и одредби трилатералног споразума који су потписали лидери Азербејџана, Јерменије и Русије и споразума постигнутих између Азербејџана и Јерменије“.

Обавештени Путин, Лавров, Блинкен

Премијер Јерменије Никол Пашињан разговарао је ноћас телефоном са председником Русије Владимиром Путином у вези са заоштравањем ситуације на граници са Азербејџаном, саопштила је прес-служба јерменске владе.
„Премијер је изнео детаље о провокативним, агресивним дејствима Оружаних снага Азербејџана против суверене територије Јерменије која су почела у поноћ, а која су праћена гађањем из артиљеријског и стрељачког оружја великог калибра. Пашињан је рекао да су дејства азербејџанске стране недопустива и истакао је важност адекватне реакције међународне заједнице“, наводи се у саопштењу.
Саговорници су се договорили да остану у контакту.
Јерменска страна такође је разговарала са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, које су обавестили о ситуацији на граници.
Након тога се огласио Блинкен који је рекао да су Сједињене Америчке Државе дубоко забринуте због сукоба на граници Јерменије и Азербејџана, те да позивају стране да хитно прекину ватру.

Ситуација на граници

Становници неколико јерменских градова синоћ су пријавили експлозије изазване артиљеријом и дроновима. Јерменско министарство одбране саопштило је да је војска Азербејџана користила тешку артиљерију и да се користе и дронови.
Огласио се и Азербејџан који тврди да је Јерменија „почела широке провокације“ против азербејџанских оружаних снага, које су одговориле „интензивном ватром“ на јерменске положаје.
Јерменска војска обара азербејџански дрон - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
СВЕТ
Одјекују експлозије, Јерменија и Азербејџан се оптужују међусобно за нападе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала