- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина упозорава на ризичне трансфере нуклеарних материјала у оквиру пакта САД, Британија и Аустралија

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsТестирање нуклеарног оружја у Еневетаку 1952. године
Тестирање нуклеарног оружја у Еневетаку 1952. године - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Пекинг је оптужио САД, Велику Британију и Аустралију за ризичне трансфере нуклеарних материјала у складу са пактом АУКУС, а кинески изасланик при УН позвао је ИАЕА да уговор подвргне строжој контроли.
У обраћању након састанка Управног одбора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) који је одржан у понедељак, кинески изасланик при УН Ванг Кун у име своје земље затражио је званичну расправу о „преносу нуклеарних материјала у складу са АУКУС-ом и заштитних мера које подразумева Споразум о неширењу нуклеарног оружја (НПТ)“, преноси РТ.
„АУКУС превазилази постојећи међународни режим неширења (нуклеарног оружја) и мандат Секретаријата ИАЕА. Овим питањем не би требало да се баве само три земље, већ државе чланице ИАЕА“, нагласио је Ванг и додао да су чланице АУКУС-а игнорисале дискусије у вези са овим савезом на састанцима ИАЕА.
САД, Велика Британија и Аустралија потписале су прошле године споразум познат под скраћеницом АУКУС, према чијим одредбама је Канбери обећано снабдевање нуклеарним подморницама. Овај споразум подстакао је контроверзе, с обзиром да је Аустралија одустала од већ уговорене набавке француских нуклеарних подморница.
Кина је прошлог месеца упозоравала на исти проблем, али су тада три земље одговориле да се пренос нуклеарних материјала, односно обогаћеног уранијума који се користи у реакторима подморница „на начин који испуњава највише могуће стандарде неширења“.
Погонске јединице које користе подморнице „дизајниране су тако да би уклањање било каквог нуклеарног материјала било изузетно тешко и учинило би и погонску јединицу и подморницу неупотребљивом“, навеле су три државе у радном документу достављеном УН.
Међутим, Ванг је без обзира на то позвао ИАЕА да остане политички „неутрална“ и да „настави да пружа платформу за решавање ризика од ширења АУКУС-а“, оптужујући три земље да „ометају извршавање њених дужности и подривају међународне ред, мултилатерализам и светски мир“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала