- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мушкарци у Јапану почели више времена да посвећују породици и деци

© AFP 2023 / MANAN VATSYAYANAЈапанац носи дете на раменима
Јапанац носи дете на раменима - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Истраживање о стилу живота, које је спровело јапанско Министарство унутрашњих послова и комуникација, открило је да је количина времена које Јапанци издвајају на кућне послове и бригу о деци порасла. Овај тренд је почео током пандемије, када је уведен рад на даљину.
Овај феномен је у великој мери последица чињенице да је пандемија вируса корона довела до тога да многи канцеларијски радници више раде од куће, а за неке људе се начин рада радикално променио.
Спутњик је разговарао са неколико Јапанаца које је питао да ли и даље раде од куће и да ли су задовољни увећаним временом које имају на располагању за кућне послове и бригу о деци.
Један од саговорника изјавио је да је срећан што више времена проводи са својом породицом и да се нада да ће проблем са вирусом корона ускоро престати, али и да нови стил рада који је започет због ширења короне неће потпуно нестати.
„У мом случају, радила сам више код куће и, као резултат тога, мој муж и ја смо могли да делимо кућне послове. Задовољна сам овим новим стилом рада. Не губим време на путу за посао, па могу да делим кућне послове“, објаснила је друга саговорница агенције.
Неки Јапанци говоре да могу да преузму део обавеза око прања и чишћења куће.
„Био бих срећан када би се рад од куће, који се појавио као антиковид мера, наставио и у будућности“, истакао је један од саговорника.
Други саговорник је навео да сада иде на посао отприлике једном недељно и да је веома срећан због тога.
„Више могу да проводим времена са својом породицом и преузимам неке кућне послове“.
Како је објаснио један од саговорника, који ради у ИТ индустрији, промена у начину рада не само што је повећала количину времена које користи на кућне послове и бригу о деци, већ је створила и многе друге позитивне аспекте.
„Довео сам своју кућу у ред. Осим тога, сада не морам често да идем у барове са колегама и постепено сам почео да штедим новац“, истакао је један од саговорника.
С друге стране, не односе се сви позитивно према овим променама.
„Генерално сам задовољан својим новим стилом рада. До сада сам посао путовао дуго, око сат времена возом, али са повећањем рада од куће то време се смањило. Срећан сам што могу да проводим више времена са својом децом. Међутим, и моја жена ради, али не ради од куће, тако да је терет кућних послова који сам делио са њом сада на мени“, испричао је један од саговорника.
Иначе, истраживање о животним навикама за 2021. показује да, иако мушкарци сада више обављају кућне послове и брину о деци, жене и даље више времена троше на кућне послове и бригу о деци од мушкараца. Другим речима, и даље се осети неједнакост између мушкараца и жена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала