Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На Косову се прелама судбина Србије: Борба за јужну покрајину – питање голог опстанка

© Sputnik / Лола Ђорђевић Косово је срце Србије
Косово је срце Србије - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Не може се попуштати на Косову, а рачунати на напредак Србије, на самосталност, независност и војну неутралност. На Косову се прелама судбина Србије и чувајући КиМ, уз поштовање Устава, Повеље УН и Резолуције 1244, ми се боримо за голи опстанак. Сва ова питања реафирмисао је председник Србије у парламенту.
Овако извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини који је у Народној Скупштини представио председник Србије Александар Вучић резимира дипломата и некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић.
У исцрпном излагању председник Србије Александар Вучић дао је преглед стања у јужној покрајини, мапирао изазове са којима се Србија суочава и указао на инструменте које имамо у борби за националне интересе и територијални интегритет.

Нема признаје Косова – кључна порука

Иако вишеслојно излагање у којем се преламају историјске чињенице и датости савременог тренутка, захтева парцијалну анализу, општи утисак, по Јовановићу, произилази из става председника да Србија директно или индиректно али никада неће призната отцепљење КиМ. То је, сматра, веома значајно.
Све остало што је помињано у извештају, а што се односи на притиске са којима се Србија суочава од стране западних ментора приштинске независности, део је, сматра Јовановић, реалности.

“Данас уз овакву нестабилност, турбуленције и тектонске промене на планети, не постоје ни најосновнији услови за стабилно, дугорочно, одрживо и праведно решење за проблем као што је Косово и Метохија. Ми морамо смоћи снаге, јединства и одлучности, и бити кристално јасни да попуштањa на питању КиМ, удаљавања од резолуција СБ и Устава Србије неће бити, и нико не сме да калкулише са тиме. Надам се да ће председник ту принципијелну позицију реафирмисати и у Генералној Скупштини УН”.

Важна и седница ГС УН

Једино та и таква позиција, уверен је наш саговорник, може рачунати на огромну подршку чланства УН. Простор за мирно, политичко и дипломатско решење које уважава уставни поредак Србије, Повељу УН, међународно право и Резолуцију 1244, није исцрпљен. Упркос настојањима Запада да што пре реши питање Косова, како би се избио, како је рекао председник, Путину аргумент из руку, простор за нашу борбу је, сматра Јовановић, већи данас него што је то био јуче.
“Трендови су у Европи и свету, по мом дубоком уверењу такви, да ће тај се простор даље да се шири. Ми не можемо прихватити никакве уцене зато што је Запад узнемирен због руске војне операције у Украјини. Не може Србија бити монета за поткусуривање политици хегемонизма и доминације Запада и његовог односа према Русији и Кини. Ми смо независна, самостална европска држава која је постојала и која ће постојати независно од свих турбуленција ” каже Јовановић додајући да нам право на стратешко партнерство са Русијом и Кином нико не може одузети.

Не може се попуштати на Косову

Анализирајући Вучићев говор, Јовановић још једном указује да се Србија, одолевајући безакоњу у вези са КиМ, бори за поштовање међународног права и Повеље УН, на најширем, европском и светском плану.

“За Запад, САД, Немачку и Велику Британију, Косово и Метохија као посебна држава представља геополитичко питање, део њихових геополитичких и експанзионистичких интереса. За Србију је КиМ егзистенцијално, витално и животно питање и ту нема никаквог попуштања”.

Не може се, закључује Јовановић, попуштати на Косову, а рачунати на напредак Србије, независност, самосталност и војну неутралност.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија неће ни посредно ни непосредно признати независност Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала