- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Опасан преокрет у Немачкој: Нагло скочио број фирми у банкроту

CC0 / Pixabay / Новац и дигиталан токен — илустрација
Новац и дигиталан токен — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
У Немачкој је у августу скочио број фирми у банкроту, после два месеца опадајућег тренда. Статистичари су рекли да су власници поднели 6,6 одсто више захтева за стечај него у јулу.
Лајбницов институт за економска истраживања Хале (ИВХ) такође претпоставља више банкрота, на основу најновијих података, преноси ДПА.
"После дугог периода ниске несолвентности, сада је преокрет", објаснио је прошле недеље истраживач ИВХ Штефен Милер. Главни разлози су нагла поскупљења, посебно енергената, и проблеми у ланцима снабдевања.
Међутим, нема назнака таласа банкрота. За шест месеци, окружни судови су пријавили 7.113 корпоративних инсолвентности, што је четири одсто мање него годину дана раније.
Судови вероватна потраживања поверилаца процењују на нешто мање од 8,2 милијарде евра. У првој половини 2021. била су знатно већа, око 31,8 милијарди евра јер је било више крупних случајева.
Да спречи талас банкрота као последицу пандемије, држава је привремено суспендовала обавезу подношења захтева за стечај у случају презадужености или неликвидности.
Од 1. маја ове године поново се примењује у потпуности обавеза подношења захтева за стечај. Изузеци су направљени до 31. јануара 2022. за предузећа која су претрпела штету од невремена и поплава прошлог лета. Прошле године било је мање стечајева предузећа него било када од увођења прописа 1999, пренео је „Блиц бизнис“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала