- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Казахстана прихватио предлог да се главни град поново зове Астана

© Sputnikпрестоница Казахстана
престоница Казахстана - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Казахстански председник Касим-Жомарт Токајев пристао је да врати некадашњи назив главног града земље само три године након што га је преименовао у част свог претходника, рекао је данас његов портпарол.
Портпарол Токајева, Руслан Желибан рекао је да је председник пристао на промену имена након иницијативе групе посланика, преноси АП.
Један од првих потеза Токајева по преузимању дужности 2019. године након што је председник Нурсултан Назарбајев отишао са функције био је да позове да се главни град Казахстана, Астана, назове Нур-Султан.
Назарбајев, који је водио земљу три деценије под Совјетским Савезом и након што је стекао независност 1991. године, преселио је главни град из Алматија у Астану 1997.
Тај потез је био нашироко доведен у питање због релативне изолације града у северним степама и озлоглашених хладних зима у којој температуре падају на чак 51 степен Целзијуса испод нуле.
Он је од града направио изложбени простор блиставе архитектуре, укључујући и торањ за посматрање, где посетиоци могу да ставе своје руке у отисак Назарбајевљевих руку.
Након што се повукао, Назарбајев је задржао огроман утицај на месту шефа владајуће странке и савета за безбедност округа, наводи АП.
Токајев га је уклонио са тих функција након протеста у јануару, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала