- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин имао дуг разговор са Шолцом

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаНемачки канцелар Олаф Шолц у посети Москви
Немачки канцелар Олаф Шолц у посети Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин, у телефонском разговору са немачким канцеларом Олафом Шолцом, скренуо је пажњу да украјинска страна гранатира градове Донбаса, саопштила је прес служба Кремља.
„Главна пажња била је посвећена ситуацији око Украјине у контексту руског извођења специјалне војне операције. Владимир Путин је посебно скренуо пажњу савезног канцелара на флагрантно кршење међународног хуманитарног права од стране украјинске стране, на континуирано гранатирања градова Донбаса, услед чега страдају цивили и намерно се наноси штета цивилној инфраструктури“, наводи се у саопштењу.
Путин је у разговору са немачким канцеларом указао и на проблеме са испорукама гаса у Европу "Северним током", који су изазвани антируским санкцијама Запада.
„С обзиром на то да власти појединих земаља прекидају испоруке гаса преко Украјине и Пољске и одбијају да пусте у функцију "Северни ток 2", изгледају цинично покушаји да се кривица за проблеме у снабдевању енергијом у Европи пребаци на Русију“, наводи се у саопштењу Кремља.
Руски председник Владимир Путин, разговарајући о прехрамбеном споразуму, истакао је недостатак напретка у деблокади руског извоза.
„Потврђена је спремност руске стране да велике количине житарица испоручи на страна тржишта, као и да бесплатно преда сиромашним земљама ђубриво блокирано у европским лукама“, додаје Кремљ.
Како се наводи у саопштењу немачке владе, Шолц се заложио за дипломатско решење ситуације у Украјини и упозорио да сви руски кораци у правцу "анексије“ неће остати без одговора нити ће бити признати ни под којим околностима. Он је затражио прекид ватре и повлачење руских снага из Украјине.
Поред тога, немачки канцелар се дотакао теме ратних заробљеника. Он је истакао потребу да се према њима поступа у складу са међународним хуманитарним правом.
Немачки канцелар је позвао да се осигура безбедност Запорошке нуклеарне електране и избегне ескалација.
Двојица лидера су разговарала 1,5 сат и договорили се да наставе контакте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала