- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија почела радове на изградњи два нуклеарна реактора у Мађарској

© East News / Photoshot/REPORTER/Attila Volgyi / Уђи у базу фотографијаАтомска станица "Пакш"
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Руска државна корпорација за нуклеарну енергију „Росатом“ започела је велике земљане радове на месту градње два нова блока нуклеарне електране „Пакш“ у Мађарској, рекао је за Спутњик директор пројекта за изградњу електране Александар Мертен.
„Већ смо започели велике земљане радове. У току је ископ земље на локалитету блока №5 нуклеарне електране 'Пакш 2' до нивоа подземних вода, односно до пет метара у земљу. У току су припремни земљани радови за блок №6“, рекао је Мертен.
Како је додао, изводе се и помоћни радови, прави се грађевинско-монтажна база, обезбеђен је специјализовани археолошки надзор, ради се на ојачавању тла, граде се привремени путеви.
По речима Мертена, изливање бетона на објекту почеће у јесен 2023. године, а електрана ће почети са радом 2030. године.
Такође је додао да су западни партнери и мађарски извођачи радова потврдили спремност да наставе сарадњу на изградњи електране „Пакш 2“, упркос санкцијама.
Крајем августа мађарска Управа за нуклеарну енергију издала је генералну дозволу за изградњу петог и шестог блока нуклеарке „Пакш 2“ и шест дозвола за градњу „нуклеарног острва“.
Споразум постигнут између Русије и Мађарске 2014. године има за циљ проширење постојеће нуклеарне електране Пакс која тренутно покрива 40 одсто потреба Мађарске електричном енергијом.
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
РУСИЈА
Русија гради два нуклеарна реактора у Мађарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала