- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нови тениски поредак – и суноврат „система“

© Sputnik / Лола ЂорђевићТениски рекет и лоптица
Тениски рекет и лоптица - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
АТП листа је у најновијем издању доживела огромне промене као последицу неразумних и катастрофалних одлука у тениском свету које су унеле тектонске поремећаје у тениски поредак, чинећи га готово ирелевантним.
Од суспензије Новака Ђоковића за наступ на Аустралијан опену, преко забране руским и белоруским тенисерима да заиграју на Вимблдону и укидања бодова за тај турнир, до спречавања најбољег српског тенисера да се такмичи на УС Опену – све то је бели спорт обавило црном марамом.
Поглед на најбољих десет тенисера света изазива шок – 19-годишњи Карлос Алкарас је постао најмлађи број 1 скочивши за три позиције чиме је свргнуо са трона Данила Медведева, руског тенисера и остварио циљ „система“.
Пад за три места уз Медведева доживео је и Александар Зверев, немачки тенисер руских корена који се и даље опоравља од тешке повреде задобијене у дуелу са Рафаелом Надалом на Ролан Гаросу.
Зверев и даље не игра – нема магичну моћ управо Надала да право из штака ускочи у патике и наступи у најбољој могућој форми, што је Шпанац већ демонстрирао ове године, а уз све системска подешавања су га оставила на трећем месту АТП листе.
За по једну позицију пали су Стефанос Циципас и Новак Ђоковић, финалиста УС Опена Каспер Руд је највећи добитник хаоса пошто је стандардном игром током целе године, без већих успеха, али са константношћу, „скочио“ за пет позиција и сада је други рекет света.
Систем је можда желео, али није успео да „наштелује“ да се Андреј Рубљов, руски тенисер, врати у најбољих десет, на девету позицију, а вреди истаћи да је његов земљак Карен Хачанов забележио један од највећих скокова и са 31. је стигао на 18. позицију, док је Белорус Иља Ивашка напредовао 12 места и сада је 61. на листи.
Ипак, потпуно невероватно делује податак да је Корентан Муте, француски тенисер, напредовао 28 места, а његов земљак Иго Греније је уписао скок за 24 позиције.
Да ли све то одговара тенису? Можда, успостављена је динамика каква вероватно није виђена никада, али је јасно да не одражава право стање ствари – на шта систем, односно АТП, не обраћа пажњу, нити жели да прихвати свој суноврат.
А креатори „новог тениског поретка“ задовољно трљају руке јер су успели да највеће „претње“ попут Новака Ђоковића и Данила Медведева спрече у свом послу и борби за позицију најбољег на свету.
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
СПОРТ
Ђоковићев нови поглед на АТП листу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала