- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ пореди антируске санкције са дијетом

© AP Photo / Olivier MatthysВисоки представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
ЕУ не би требало да укида санкције Русији, чак и ако немају тренутног ефекта, јер оне функционишу као дијета, рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
Говорећи на пленарној седници Европског парламента, високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику коментарисао је позиве са Западног Балкана у којима се Брисел позива да уклони антируска ограничења, рекавши да је за Унију важно да остане при ставу да су санкције ефикасне, преноси РТ.
Српски председник Александар Вучић прошле недеље је предвидео да ће се Европа суочити са „поларном“ зимом због антируских санкција које утичу на сектор енергетике. РТ подсећа да, иако Србија није део ЕУ, енергетски путеви до Србије пролазе кроз земље које јесу, што значи да би она била угрожена рестрикцијама.
„Не можемо да укинемо (санкције) све док не дају ефекта. Можда неће имати тренутни утицај. То је као да идете на дијету да бисте смршали и узнемирени сте што нисте изгубили килограме након само неколико недеља“, рекао је Борељ.
Према његовим речима, санкциона „дијета“ мора да остане на снази, у супротном „килограми које сте изгубили брзо ће се вратити“. Али, упркос наметнутим оштрим ограничењима, ЕУ би требало и даље да разговара са Русијом, додао је он, а тема о којој сасвим сигурно треба да се разговара са Москвом је питање нуклеарне електране у Запорожју.
„Постоје одређена питања која се не могу решити без активног доприноса руских власти“, казао је Борељ, наводећи као још један пример споразум о деблокади украјинског извоза житарица преко Црног мора уз посредовање УН и Турске.
Антируске санкције задале су тежак ударац економији ЕУ - сада се земље чланице носе са растућом инфлацијом и енергетском кризом, највећим делом узрокованом одлуком блока да забрани увоз руске нафте и престанком рада Гасовода „Северни ток 1“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала