- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бугарски политичар: Сукоб у Украјини се заоштрава, санкције уместо решења кризе донеле рат

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаТенк Т-80 у ЛНР
Тенк Т-80 у ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Сукоб у Украјини се заоштрава, нико више не говори о дипломатском решавању ситуације, сматра посланик Бугарске социјалистичке партије, бивши министар иностраних послова и некадашњи заменик председника парламента Кристијан Вигенин. Он је додао да се санкцијама уместо до решења кризе дошло до рата.

„Уколико би Европска унија, НАТО, такозвани западни свет водили другачију политику, не бисмо дошли до овог рата“, изјавио је политичар на предизборним дебатама на „бТВ“.

Вигенин је поново објаснио зашто се његова странка противи испорукама оружја Украјини.
Подсетимо, лидер партије Корнелија Нинова, некадашња министарка економије, категорички је одбила да подржи предлог неких партија о снабдевању оружјем Украјине. На крају је Бугарска ограничила хуманитарну помоћ и понуду о ремонту украјинске технике. Према речима социјалиста, у спољној политици мора бити заступљен морал.

„За нас (БСП) је погрешно да Бугарска испоручује оружје, којим би се убијали људи у Украјини“, истакао је он, поново позвавши на тражење мирних решења.

Он је додао да социјалисти настављају да сматрају Русију пријатељском земљом. Према његовим речима, Бугарска може да подржи адекватне односе са Русијом, не излазећи притом ван оквира европског консензуса.
„Русија није извршила агресију према Бугарској, тако да наша партија и даље сматра да Русија јесте и може остати пријатељска земља“, истакао је он.
Он је подсетио да је његова партија која је чинила владајућу коалицију у претходном парламенту, категорички осудила дејства Русије у Украјини. Истовремено, Вигенин сматра да санкције на којима су инсистирале неке странке, нису решење.
„Шта се постигло санкцијама? То видимо од 2014. године, када су први пут уведене. Захваљујући санкцијама, не само да нисмо решили проблеме, него смо дошли до рата“, оценио је он.

Специјална војна операција

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Како су уводили санкције против Русије - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Бугарска политичарка: Антируске санкције убијају Европу
Софија - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
РУСИЈА
Бугарски политичар: Не можемо избацити Русију из приче о нашем ослобађању
Софија, престоница Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
РУСИЈА
Бугарска министарка поручила Кијеву: Нећемо слати оружје, тема затворена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала