- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чавушоглу: Турска није донела одлуку о чланству у ШОС-у

© Sputnik / Лола ЂорђевићМевлут Чавушоглу
Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Турска није донела одлуку у вези са чланством у Шангајској организацији за сарадњу (ШОС) и Анкара није добила такав предлог, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.
„Имамо статус партнера у дијалогу у оквиру Шангајске организације за сарадњу. Као и Азербејџан. Међу туркијским државама има оних које су чланице и које нису чланице организације. Позвани смо (на самит у Самарканду у четвртак) као специјални гост у оквиру тог статуса. Резултат тога је развијање сарадње с тим регионом. Одлука о чланству није донета. Позива нема, тако да не бих да коментаришем претпоставке“, рекао је Чавушоглу новинарима.
Шангајска организација за сарадњу основана је 2001. године. Њене чланице су Индија, Казахстан, Кина, Киргизија, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а земље партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.
На самиту ШОС-а у Душанбеу, у септембру 2021. године, покренута је процедура пријема Ирана у организацију, као и процедура додељивања статуса партнера у дијалогу Египту, Катару и Саудијској Арабији. Ове године Белорусија је званично поднела захтев за пријем у организацију као њена пуноправна чланица.
Самит ШОС-а у Самарканду одржава се 15. и 16. септембра.
Ове године на самиту неће учествовати делегација Авганистана, рекао је координатор ШОС-а из Узбекистана Рахматула Нуримтебов, објаснивши да је организација привремено прекинула контакт с том земљом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала