- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кад српске жртве проговоре – 30 језивих сведочења о јасеновачком геноциду

© Јавно власништвоГлавни улаз у логор III Циглана - Јасеновац
Главни улаз у логор III Циглана - Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
„Књига сјећања“ јасеновачких жртава представљена је у уторак увече на педесетим јубиларним Књижевним сусретима на Козари у Приједору, а Спомен подручје Доња Градина у сарадњи са вашингтонским Музејом холокауста и тимом сачињеним од историчара и психолога приредило је 30 личних, усмених сведочанстава преживелих јасеновачких логораша.
Спомен подручје Доња Градина на челу са његовом директорком Тањом Тулековић, уједно и главним приређивачем и уредником „Књиге сјећања“ , отпочело је још 2007. године сакупљање вербалних сведочанстава становника из Козарске Дубице која је представљала епицентар најстравичнијих дешавања почињених над Србима на подручју Независне Државе Хрватске.
Саговорници који су интервјуисани како за потребе саме књиге тако и зарад прикупљања и евидентирања наративних извора из Другог светског рата сведочили су како о јасеновачкој голготи тако и о Козарској офанзиви.
Ми смо у овој књизи објавили 30 најрепрезентативнијих свједочанстава за ту тему, а имамо их још и преостала свједочанства налазе се како у нашој архиви тако и у Музеју Холокауста у Вашингтону, што се може видети и на њиховој веб страници, рекла је Тања Тулековић

Рана која вечно крвари

Иако је од краја Другог рата протекло 77 година, разговори са преживелима морали су бити спроведени применом специјалне методологије, пажљиво конципиране за рад са људима који су доживели изузетно трауматична искуства.
Што се тиче Музеја холокауста ту је водитељка групе била Пољакиња Александра Холева, а поред историчара била је присутна и група психолога из Вашингтона који су оспособљени за рад са људима који су преживели трауме, изјавила је Тулековићева за Спутњик
На питање где су за време Одбрамбено отаџбинског рата 1991-1995. боравили преживели страдалници, директорка СП Доња Градина одговара да су сви остали тачно тамо где су дочекали и Други светски рат - у својим кућама у Поткозарју.
© Wikipedia / PetarM Споменик у Јасеновцу
Споменик у Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Споменик у Јасеновцу

Књижевни вијенац Козаре

Књижевни сусрети на Козари једна су од највећих и најстаријих књижевних манифестација у Републици Српској и Босни и Херцеговини, а директорка Народне библиотеке Ћирило и Методије у Приједору, Гордана Вила, у чијој се организацији и одржала промоција „Књиге сјећања“, подсећа да се ова престижна манифестација прекинула само једном у току своје историје, управо у годинама Одбрамбено-отаџбинског рата.

Књижевни сусрети на Козари одржавају се ове године 50. Јубиларни пут и то је заиста престижна манифестација. Козара је херојска планина која заузима посебно мјесто у животима свих Приједорчана и свих становника Поткозарја, тако да су ови књижевни сусрети вјероватно нешто што се никада неће угасити. Били су накратко прекинути само током последњег рата на овим просторима, али убрзо су настављени, изјавила је Вила за Спутњик.

Синоћња промоција „Књиге сјећања“ протекла је, по речима организатора, веома успешно, а сама књига је представљена у оквиру Конкурса за избор и промоцију дјела завичајних писаца приједорске Народне библиотеке.
Ово је била изузетно успјешна промоција. Јасеновачка и уопште страдалничка тема из Другог свјетског рата овдје ће заувјек бити рак рана и самим тим увијек ће бити изузетно слушана, а ова књига чува то сјећање и самим тим и носи назив Књига сјећања, закључује Вила.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала