- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кремљ: Руско-индијска трговинска размена више него удвостручена

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаДржавне заставе Русије и Индије
Државне заставе Русије и Индије - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Према речима помоћника руског председника Јурија Ушакова, трговински промет између Русије и Индије ове године порастао је 120 одсто. У порасту је извоз сирове нафте, вештачког ђубрива и угља из Русије у Индију.
„Наши односи активно се развијају, трговина је значајно увећања са порастом залиха нафте, угља и вештачког ђубрива“, рекао је Ушаков новинарима дан уочи самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС), који треба да буде одржан 15. септембра у узбекистанском граду Самарканду, преноси РТ.
Према Ушаковљевим речима, две земље тренутно раде на билатералним мерама за проширење употребе националних валута, рубље и рупија у међусобним новчаним трансакцијама.
Да се обим трговине између две земље повећао, приметио је прошлог месеца и индијски амбасадор у Москви Паван Капур, који је додао да су компаније из обе земље радиле на превазилажењу препрека ближој сарадњи.
Како преносе медији, Москва и Њу Делхи воде интензивне разговоре о међусобном признању платних картица, руске Мир и индијске РуПеј, као и о опцијама за примену система банкарских трансфера, индијског Јунифајд пејментс интерфејс (УПИ) и руске алтернативе СВИФТ-у, СПФС.
Индија је у последњих шест месеци повећала набавке нафте из Русије, док је истовремено Вашингтон позива да се придружи мерама које би ограничиле цену руске нафте. Индија, пак, није била вољна да се придружи антируским санкцијама, наглашавајући да јој је приоритет сопствена енергетска безбедност.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала