- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Америка разматра увођење санкција Кини, Тајпеј лобира да то учини и ЕУ

© AP Photo / Andy WongАмеричка и кинеска застава
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Америчка влада разматра да ли да уведе додатне санкције Кини како би спречила инвазију на Тајван, пренео је Ројтерс, напомињући да Тајпеј лобира за ту меру и у Сједињеним Државама и у Европској унији.
Бела кућа „разматра опције за пакет санкција” Кини због страха тајванских и западних званичника да се Пекинг спрема да покрене „инвазију” како би се поново ујединио са острвом, наводе неименовани извори на које се позива Ројтерс.
Иако су извори дали мало детаља о мерама које се разматрају, прецизирали су да Тајван врши притисак на америчке и европске званичнике да уведу санкције, иако су лобирања наводно „у раној фази“.
Тензије између Вашингтона и Пекинга порасле су последњих месеци. Углавном су изазване посетом председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану у августу, након чега су уследила слична путовања нижих званичника.
Кина је одговорила великим војним вежбама у ваздуху и водама око острва, укључујући вежбу организовања пуне „блокаде“.
Док Бела кућа наводно размишља о новим мерама против Кине како би „одвратила“ напад на Тајван, амерички председник Џозеф Бајден раније је довео у питање делотворност економских санкција, изјавивши да „санкције никада не одвраћају“.
Вашингтон је припремио више рунди санкција у жељи да „одврати“ напад Русије на Украјину, али након што је Москва ипак послала трупе у суседну земљу саопштила је да је кампања санкција без преседана увек била осмишљена да „осакати“ руску економију.
САД такође примењују оштре рестриктивне мере против Ирана, Кубе, Северне Кореје и других држава како би „одвратиле“ државе од оног што често сматрају „злонамерним“ понашањем.
Сједињене Државе су већ уводиле економске казне Кини, при чему је администрација Доналда Трампа забранила трансакције са неким кинеским компанијама – у неким случајевима приморавајући америчке фирме да са њима не послују.
Председник Бајден је у великој мери задржао Трампову политику према Кини, више пута је називајући највећим конкурентом Америке и шаљући америчке ратне бродове кроз спорни Тајвански мореуз.
Пекинг сматра Тајван делом своје територије, и иако је негирао наводе о непосредном нападу, задржао је право да поврати острво силом ако то буде потребно.
Неколико земаља званично признаје Тајван као независну земљу; Сједињене Државе нису међу њима, упркос томе што су организовале „неформалне“ посете званичника и одобриле неколико рунди продаје оружја острву током протеклих година, преноси РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала