- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови сукоби на граници Јерменије и Азербејџана

© AFP 2023 / Karen MinasyanВојска на граници Јерменије и Азербејџана
Војска на граници Јерменије и Азербејџана - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Нови сукоби азербејџанских и јерменских струпа избили су јутрос на граници двеју држава. Баку и Јереван се међусобно оптужују за нарушавање прекида ватре на граници.
„Оружане снаге Јерменије су, нарушивши постигнути споразум о прекиду ватре, токон ноћи између 13. и 14. септембра и јутрос отвориле ватру на наше одреде, смештене у правцу Кељбаџарског и Лачинског рејона, из минобацача и артиљеријских уређаја разних калибара“, наведено је у саопштењу Министарства одбране Азербејџана.
У саопштењу се додаје да је азербејџанска војска узвратила ватром, а да се гранатирање наставља.
Портпарол Министарства одбране Јерменије Арам Торосјан је изјавио да су азербејџански војници употребили дронове и тешко наоружање.
„Ситуација на јерменско-азербејџанској граници током ноћи 14. септембра је била напета. У правцу Џермука противник је употребио беспилотне летелице. Иако на осталим деоницама нису забележени инциденти, јутрос почев од 08.00 сати противник је употребио артиљерију, минобацаче и наоружање великог калибра, пре свега, у правцу Џермука и Верин Шоржа“, рекао је представник јерменског министарства.
Сукоби на граници Јерменије и Азербејџана почели су у уторак током ноћи. У Јеревану је саопштено да је гранатирано неколико пограничних области. Истовремено, Баку саопштава да су јерменски војници гађали позиције азербејџанске војске на граници. Јереван је оптужен да намерава да прекине мировни процес.
Обе стране су саопштиле да имају губитке међу својим војницима. Јутрос су се две државе договориле да обуставе ватру.
Шеф Међународног комитета Савета Федерације Русије Григориј Карасин је за Спутњик рекао да је примирје постигнуто захваљујући напорима Русије.
Хитна седница Сталног савета ОДКБ-а одржана је у уторак на захтев Јерменије. Учесници су одлучили да у регион упуте мисију организације на челу с генералним секретаром Станиславом Засом. Њени чланови ће проценити ситуацију у зони сукоба, припремити извештај и изнети предлоге за смиривање напетости.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је позвао Јерменију и Азербејцан „да предузму хитне кораке за смањење тензија, да покажу максималну уздржаност и да реше отворена питања кроз дијалог и спровођење претходних споразума“, саопштено је из УН.
Савет безбедности Уједињених нација је за данас заказао затворену седницу поводом обнављања сукоба у регионима на азербејџанско-јерменској граници.
Јерменски војник пуца из топа на контакт линији у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
РУСИЈА
Јерменија и Азербејџан договорили прекид ватре; Јереван објавио број погинулих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала