Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ОЕБС обучава припаднике тзв. Косовске полиције за прикупљање обавештајних података

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак
ОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Мисија ОЕБС-a завршила је низ радионица у којима су учествовали припадници такозване Косовске полиције из свих осам региона на којима је било речи о начинима и методама за превенцију злочина, као и о функционисању обавештајног процеса и начинима коришћења информација које су им прослеђене из заједнице.
Како је саопштено из ОЕБС, радионице су одржане у Приштини, Гњилану, Ђаковици и јужној Косовској Митровици од 1. до 13. септембра.
На радионицама је учествовало 120 полицијских службеника, од којих су многи део Локалних одбора за јавну безбедност заједно са локалним представницима заједнице на нивоу насеља.
„Радионице су имале за циљ упознавање нових службеника сектора са њиховим дужностима и обавезама наведеним у Стандардним оперативним процедурама Интегрисане стратегије за рад полиције вођене обавештајним сазнањима и полиције у заједници, чији је развој Мисија помогла. Учесници су информисани о томе како функционише обавештајни процес и начинима коришћења информација које су им прослеђене из заједнице. Овај процес омогућава да се локална питања од значаја идентификују и решавају проактивније и ефикасније, обезбеђујући безбедније заједнице“, саопштио је ОЕБС.
Како се додаје, локални одбори за јавну безбедност помажу заједницама да реше безбедносне проблеме кроз сарадњу и партнерство на локалном нивоу.
Шеф Мисије ОБЕС-а у јужној српској покрајини Мајкл Девенпорт истакао је да такви локални безбедносни форуми нуде делотворан механизам за подршку напорима у превенцији првенствено настанка проблема.
„Заједнице такође треба да познају своје полицијске службенике, а јавност треба да зна коме да се обрати у вези са својим проблемима. Зато поздрављам напоре полиције да стекне поверење локалних заједница“, додао је он, пренео је „Косово онлајн“.
Полицајцима је такође показан пример свеобухватног секторског досијеа.
Из ОЕБС-а поручују да би ови досијеи били електронски састављени и доступни, чиме би се омогућила брза комуникација и прибављање информација за инциденте који се дешавају на локалном нивоу, као и централна референтна тачка.
„Мисија ОЕБС-а на Косову има мандат за заштиту људских права, демократизацију и јавну безбедност. Мисија ради са свим агенцијама за спровођење закона на повећању њихових капацитета за суочавање са претњама по сигурност и јавну безбедност кроз посебне прилагођене програме обуке развијене у сарадњи са њима“, наглашено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала