- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска: У Херсонској области оборен украјински хеликоптер Ми-8

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПВО систем ПВО С-300В4 у зони специјалне војне операције у Украјини
ПВО систем ПВО С-300В4 у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Руске снаге су током борби у правцу Николајев-Кривој Рог убиле више од 150 припадника Оружаних снага Украјине и уништиле осам тенкова, 13 борбених возила пешадије и 11 оклопних возила, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Он је истакао да су офанзивна дејства Оружаних снага Украјине у правцу Николајев-Криви Рог била неуспешна.
У високопрецизним нападима Ваздушно-космичких снага Русије убијено је до 70 украјинских војника и уништено пет јединица технике у Запорожској области.
Руске снаге такође су извеле јаке нападе на људство и технику Оружаних снага Украјине у области Балаклеје и Купјанска у Харковској области.
Руска авијација такође је нападима на положаје пет украјинских бригада у ДНР убила до 250 припадника Оружаних снага Украјине.
Ловачка авијација Ваздушно-космичких снага Русије је у Херсонској области уништила хеликоптер Ми-8 украјинског ратног ваздухопловства.
Ваздушно-космичке снаге Русије такође су извеле напад у Харковској области на две бригаде Оружаних снага Украјине. Украјински губици износе 150 погинулих и рањених.
Руске снаге уништиле су и радар за противбатеријску борбу АН/ТПКу-64 америчке производње и радар за осветљавање и навођење украјинског противваздушног ракетног система С-300 у Николајевској области.
У рејону насеља Красни Лиман Доњецке Народне Републике уништено је украјинско борбено возило вишецевног ракетног система „Ураган“.
Системи ПВО су током претходног дана оборили четири украјинске беспилотне летелице у Херсонској и Запорошкој области, као и балистичку ракету „Точка У“ у Херсонској области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 293 авиона, 155 хеликоптера, 1.948 беспилотних летелица, 374 противваздушна ракетна система, 4.921 тенк и других оклопних возила, 835 борбених возила вишецевних бацача ракета, 3.386 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 5.552 јединице специјалних војних возила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала