Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Никад нећу потписати ниједан документ штетан по Србију

© Tanjug / RADE PRELICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић поручио је данас да неће признати независност Косова, ни порсредно ни непосредно, ни директно ни индиректно, нити ће потписати било каква документа штетна по Србију, или било шта што би могло да допринесе рушењу интегритета државе или да је заувек ограничи на нешто што није Република Србија, већ много мања територија.
Вучић је тако одговорио на питања посланика „Уједињних“ Владете Јанковића у току скупштинске расправе о КиМ.
Јанковић га је питао да ли је могуће да се Скупштина на неки начин укључи у решавње проблема КиМ, да ли је тачно да је у последњем разговору са Аљбином Куртијем усвојио његов услов да се разговара на бази реципроцитета, те да му објасни шта значе појмови свеобухватна нормализација, међусобно обавезујући споразум или „модел две Немачке“, јер све то, по његовом уверењу, значи признање Косова, макар се оно не помињало експлицитно.
Председник је одговорио да нема ништа против да се укључи и парламент, јер би њему самом било лакше, али да се боји да ће то допринети да не будемо ефикасни у решавању проблема и да неће бити шансе да се да дође до договора око било чега, већ да ће се ићи ка сукобу са Албанцима.
Када је реч о томе да је пристао на Куртијев реципроцитет, Вучић је истакао да је то потпуна дефизнформација, те да му је, управо супротно, рекао да то што говори, може неком другом да прича, јер су то глупости.
„И то сам поновио 10 пута, као и Шаипу Камберију јуче. То у лице кажем њима и вама пред јавности“, рекао је Вучић.
На питање око признања, констатовао је да је Јанковић поменуо три различите ствари, од којих је термин „свеобухватна нормализација“, синтагма уписана у преговарачки оквир, у Поглавље 35, када смо отварали преговоре са ЕУ.
Тада је, додаје, узет један уопштен термин, којим они сматрају директну или индиректну форму признања, док ми, каже, говоримо да то није то, па се сви праве да не разумеју шта ко мисли.
Модел две Немачке, додаје, не подразумева формално признање наше владе, али којим друга страна мисли да ћемо им дозволити улазак у УН.
„Не пада ми на памет да потписујем било шта не без скупштине, него без народа. Било шта од тога, мора на референдум, да се пита народ. А, пошто од посла нема ништа... Што се мене тиче, ни посредна или непосредна, ни директна или индиректа независност Косова. И не тражим ''смоквин лист'' за покривање неке страшне истине или да бих спасао себе“, рекао је Вучић.
Поручио је да му не пада на памет да потписује било каква штетна документа нити било шта што би могло да допринесе рушењу интегритета земље, или да је заувек ограничи на нешто што није Република Србије, већ много мања територија.
Јанковић је рекао да он извештај о КиМ неће подржати зато што сматра да је нечитак, врло често неразумљив и закаснео.

Од повлачења признања нећемо одустати

Председник Србије Александар Вучић изразио је жаљење што је и данашња расправа у парламенту о Извештају о КиМ, показала да се не може постићи ни елементарна сагласност о Косову и Метохији, и што је уместо подршке том важном питању, имао прилику да чује бројне гадости.
„Јасно је да не можемо да постигнемо ни елементарну сагласност да је КиМ Србија, ни око извештаја који је фактографски", рекао је председник и додао да ће ипак већина „морати да покаже одговорност и да то изгласа”.
Изразио жаљење што је јуче на седници током више од 10 сати расправе и данас, могао да чује само гадости.

„Могу да кажем, на крају, да ми је жао што нисте гласали за извештај а народ нек закључи шта је чуо. Нећу да дозволим да нас бијете, бијете и бијете, а не заслужујемо то знајући колико се боримо за нашу Србију, наше КиМ и то нећу да вам дозволим”, рекао је председник и додао да му је важно што је имао прилику да одговори на сваку бесмислицу, попут убиства Оливера Ивановића и Владимира Цвијана.

„Нема гадости које нисте изговорили данас, осим што нисте рекли да ћете ми убити дете”, рекао је Вучић.
Председник је додао да не може свима да угоди јер неки кажу - добро је сто си дошао, а други - што је дошао, што говори …
„Дошао сам што сте тражили, изгледа нисте очекивали да могу да одговорим и да имам много више аргумента него што сте мислили. Док сам жив борићу се за КиМ у Србији, за бољу Србију а опростићу себи све што сам и вама”, рекао је председник.

Од повлачења признања нећемо одустати

Вучић je рекао, одговарајући на излагања народних посланика, да повлачење признања независности Косова представља начин да се очврсне преговарачка позиција и најавио да ће Србија на томе наставити да ради.

„То није фудбалска утакмица у којој успевате нешто да изгурате, већ тиме покушавате да очврснете преговарачку позицију. Јасно је да у западним земљама нећемо моћи да променимо мишљење. Приштина је од САД тражила да утиче на Вијетнам и Кенију, то сада први пут кажем. Покушаћу да ступим у контакт са новим председником Кеније и надам се да и са нашим пријатељима из Вијетнама можемо да разговарамо“, објаснио је он.

Вучић је казао да су тиме урађене велике и важне ствари којом можемо да одржавамо нашу позицију.
„И за то смо нападани, јер су говорили да смо давали оружје и нешто друго. Радили смо на отпризнавању и наставићемо“, подвукао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала