- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка помаже Северној Македонији у борби против корупције: Издваја до шест милиона долара

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Македоније
Застава Македоније - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) саопштила је да је спремна да издвоји до шест милиона долара за подршку програму „Грађани против корупције“ у Северној Македонији, преноси РТ.

„Глави циљ програма је формирање великог покрета против корупције у Северној Македонији и удруживање снага истомишљеника како би се створила апсолутна нетрпељивост према њој. Основни задатак је да се повећа свест и активност грађана, медија и приватног сектора и успостави међусобна сарадња у борби против корупције“, појашњава се у документу.

Према речима америчких експерата, корупција у Северној Македонији је један од главних проблема и додају да је ова констатација заснована на основу социолошких истраживања.
Представници УСАИД-а наводе резултате анкете коју је спровео Национални демократски Институт (НДИ) (проглашен непожељним у Русији усвајањем одговарајућег закона 10.3.2016. године), а у којој се наводи да једна трећина испитаника сматра корупцију и лични интерес у раду политичара једним од главних разлога за забринутост.
Аутори документа пишу да би конфликт у Украјини морао да послужи као пример и упозорење како се лако може дестабилизовати ситуација на Западном Балкану помоћу корупције и политичко-економских модела који не фаворизују грађане, већ малу групу људи из политичке и економске елите.
Америчка агенција је навела какве би задатке хтели да испуне у оквиру будућег програма у Северној Македонији. Први задатак је подизање нивоа свести грађана у сфери борбе против корупције, други је јачање улоге цивилног друштва у њеном супротстављању, трећи је проширење утицаја медија на процесе који су повезани са идентификацијом и сузбијањем корупција, а четврти ─ укључивање представника из приватног сектора у борбу против проблема са корупцијом.
Реализација иницијативе ће бити у наредних пет година, а УСАИД је спреман да на пројекат потроши четири до шест милиона долара.
За програм могу да се пријаве америчке и стране приватне, комерцијалне, непрофитне и невладине организације.
Према речима политиколога Ивана Мезјуха, често се догађа да где САД финансирају пројекте, који би требало да се боре против корупције, она, напротив, процвета.
„САД схватају да ће се део тих средстава наћи у корумпираним пословима, прећутно кроз различите врсте програма, укључујући и борбу против корупције. САД хране националне елите оних држава које су спремне да тргују суверенитетом својих земаља. Северна Македонија се налази у таквој геополитичкој тачки у којој су интереси САД веома јасно изражени. САД у том региону стално подржавају сукоб између народа и власти, а за то су им потребне контролисане елите", закључио је Мезјухо у разговору за РТ.
Раније је објављено да УСАИД има план да пласира у Северној Македонији пројекат који је усмерен на „повећање позитивног доприноса младих" јавном животу. Како је прецизирано, иницијатива је намењена грађанима од 15 до 30 година.
Експерти објашњавају заинтересованост САД за рад са Северном Македонијом као профитабилност њеног географског положаја и тежњу Вашингтона да постигне проамеричку доминацију у региону.
Славље у Скопљу после референдума - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
РЕГИОН
Народ руши споразум власти са Западом: Бугарска краде Македонији историју, а ЕУ – душу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала