- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Да екавицу и ијекавицу осећамо као два плућна крила: У Матици представљен „Рјечник српскога језика”

CC0 / / Књиге
Књиге - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
У Матици српској у Новом Саду синоћ је представљено ијекавско издање „Рјечника српскога језика“ поводом обележавања манифестације „Дан Српске у Србији“.
Председник Матице српске Драган Станић истакао је да је објављивање ијекавског издања „Рјечника српскога језика“ изузетно значајно, јер кроз ово издање видимо шта је заправо све српски језик.

„Важно је да разумемо и осећамо језик. Кључна је ствар да осећамо и ијекавицу и екавицу као два плућна крила без којих не можемо живети“, нагласио је Станић.

Догађају је присуствовао и председник Покрајинске владе Игор Мировић.
„Захвалан сам Матици српској, која је од оснивања, па све до данас, успела да се појави као стуб јединства у култури, науци, и најважније у свом деловању, у очувању нашег језика и писма“, рекао је Мировић.
Он је истакао да је зато вечерашњи догађај и чињеница да је Матица са сјајним уређивачким одбором успела да објави „Рјечник“ важан догађај за нашу културу, језик, за наше битисање и општу идеју да у сваковрсном јединству, па и када је у питању језик са његовим различитостима – будемо истрајни.
„Истрајни и упорни да сачувано завет оних који су нас још од 1826. године, под сводовима ове куће заветовали на циљеве о којима ћемо говорити и вечерас на ‘Дану Српске у Србији“, а то је да се везујемо за наше корене, баштину, традицију“, рекао је Мировић, преноси Танјуг.
Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је поручио да српски језик и народ заслужују овакав речник, нагласивши да је ово издање вредан допринос у одбрани српског језика, писма и српске ћирилице.
Јелица Стојановић, председник Друштва чланова Матице српске у Црној Гори, говорила је о значају ијекавице у српском језику и потреби да њен значај не заборавимо.
„О томе сведочи и овај ‘Рјечник‘. Он нам говори да смо на правом путу у неговању српског језика и стандарда нашег језика, поштујући и ијекавицу коју у наслеђу има српски језик. Величина овог издања је да учврсти заједно и екавицу и ијекавицу, чува и баштини наше речничко благо“, рекла је Стојановићева.
Руководилац Одељења за српски језик Андрићевог института Милош Ковачевић истакао је да је, не само вечерас на представљању „Рјечника“, него свеукупним својим деловањем, Матица српска показала да је матица целокупног српског народа.
Главни редактор „Рјечника“ српскога језика Мирослав Николић истакао је да је важно да имамо два равноправна издања речника српског језика – ијекавско и екавско издање.
Он је говорио о припреми ијекавског издања Рјечника српскога језика, који се базира се на издању „Речника српскога језика“ Матице српске из 2011. године, али се од њега умногоме разликује.
„Прво, по томе што је он у потпуности ијекавски – одреднице, дефиниције и граматички подаци наведени у ијекавској варијанти“, рекао је Николић.
Он је додао да Рјечник садржи десетине хиљада обрађених речи и неколико пута више објашњених значења.
Његову додатну вредност представља изузетно богат инвентар израза (фраза), чије ће тумачење помоћи посебно лексикографима, преводиоцима, као и читаоцима књижевних дела.
Вук Караџић, рад Ђоке Јовановића у предворју Свечане сале Српске академије наука и уметности - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
КУЛТУРА
„Ћирилица писмо Господње“: Данас почиње 89. Вуков сабор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала