- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“: Санкције само стимулишу рад компаније

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Санкције и тешка економска ситуација само стимулишу рад „Гаспрома“, саопштио је заменик председника Управног одбора ове гасне компаније Олег Аксјутин.
„Санкције и тешка спољноекономска ситуација не само да не ометају, већ стимулишу рад ‘Гаспрома’ на испуњавању задатака и развоју гасне индустрије“, рекао је Аксјутин током пленарне седнице Међународног гасног форума у Санкт Петербургу.
Према његовим речима, потражња за дугорочним гасним уговорима у Европи расте због растућих спот цена гаса.
„Потрошачи и произвођачи енергије желе предвидљивије цене у погледу пословања. На тржишту се развила парадоксална ситуација – због изузетно променљивих спот цена расте потражња за дугорочним уговорима. Крајњи потрошачи, укључујући и оне у Европи, желе да стабилно добијају гас по предвидљивим ценама“, објаснио је Аксјутин.
Међутим, према његовим речима, инвеститори и западне компаније се плаше да улажу у нове пројекте.
„Разлог је веома једноставан – непредвидљива политика регулатора“, рекао је он.

Даље погоршање ситуације

„Гаспром“ очекује даље погоршање ситуације у европском енергетском сектору, пошто ЕУ нема алтернативу за руски гас, додао је Аксјутин.
„Европско руководство не жури да предузме конструктивне мере за превазилажење кризе. Истовремено, једноставно не постоји права алтернатива руском гасоводном гасу за Европу“, рекао је он.
Према његовим речима, ниједна земља на свету не може да обезбеди ресурсе упоредиве са Сибиром и полуострвом Јамал.
„Нико не може да организује снабдевање преко цевоводног система под условима које нуди ‘Гаспром’“, додао је он.

„Северни ток 2“ могао би да реши проблеме Европе

Очигледна одлука о покретању „Северног тока 2“ наилази на отпор европских политичара, покретање пројекта могло би да реши европске проблеме са гасом, приметио је Аксјутин.
„Ипак, сви ратови се на крају завршавају, а кризе прелазе на рад на обнови економије. Ако Европа покаже вољу да задржи статус индустријски развијеног региона, онда ће европско руководство морати да призна да је природни гас – спремно за употребу, еколошки и економски ефикасно гориво, због којег се може прилично брзо извршити поновно покретање привреде. Истовремено, комплетна инфраструктура за снабдевање гасом је већ постоји“, истакао је он.
Како је навео, „обновљива енергија не може постати алтернатива нафти, гасу, хидроелектранама, нуклеарним електранама, па чак ни угљу у тешком периоду за привреду“.
Он је оценио да ће улога гаса у глобалном енергетском билансу наставити да расте, а тржиште гаса ће добити нову конфигурацију.
Улога природног гаса у глобалном енергетском билансу ће наставити да расте. Руско тржиште гаса ће се динамично развијати због прераде гаса, гасификације региона, раста употребе моторног горива. Центар светске гасне индустрије се помера ка истоку. Природни гас постаје све траженији енергент у азијском региону, који преузима светско вођство у индустријској производњи... Може се претпоставити да ће глобално тржиште гаса добити нову конфигурацију“, закључио је Аксјутин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала