- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Ми – јунаци рада свог“: Светски хитови на 56. Битефу

© Фото : Битеф промо, уступљено СпутњикуБитеф
Битеф - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Овогодишње издање Битефа, 56. по реду, одржаће се у Београду од 23. септембра до 2. октобра под слоганом „Ми – јунаци рада свог“, који упућује на тематски фокус фестивала.
Битеф ће се бавити питањем рада у савременом друштву, радних права, тржишта рада после пандемије, али и питањем рада у самим извођачким уметностима. У главном програму биће приказано девет представа чији су аутори неки од водећих светских уметника попут Кејти Мичел, Александера Зелдина и Јана Мартенса.
Највеће интересовање публике влада за међународни фестивалски хит, представу „Љубав“ по тексту и у режији Александра Зелдина, а у копродукцији ауторове компаније из Лондона и позоришта Одеон из Париза. Ради се о продукцији која је доживела огроман успех, што је резултирало европском турнејом, али и филмом истог назива у продукцији Би-Би-Сија.
Радња прати судбине алкохоличара и његове времешне мајке, младе породице са бебом на путу и имигранткиње из Судана који су се, свако из својих социјалних разлога, нашли заједно у свратишту за људе без дома. Странци који су приморани да деле животни простор покушавају да нађу заједнички језик, у ситуацији у којој интимност не постоји.
Критика је листом у хвалоспевима писала о овој Зелдиновој представи. Тако је критичар водећег лондонског листа Тајмс написао: „Комад који на микроплану пршти од живота док приказује људе налик нама самима, који покушавају да изађу на крај с мањком ресурса, простора и времена. Постоји ли нешто драматичније од тога?“
Велико интересовање влада и за две домаће представе у програму, за које је карте могуће купити само још за нека од репризних извођења. Ради се о продукцијама „Свет без жена“ ауторки Маје Пелевић и Олге Димитријевић, у копродукцији Битефа и Центра за културну деконтаминацију и „Dr Auslender (Made for Germany)“ Бојана Ђорђева, такође у копродукцији Битефа, овога пута са Југословенским драмским позориштем.
Оба пројекта су део Битефових напора да подржи независну продукцију у домаћим позориштима и баве се централном темом фестивала – положајем радника и радним правима. Димитријевић и Пелевић се фокусирају на заступљеност и, уопштено, положај жена у савременом позоришту а као полазиште користе документарну грађу. Са друге стране, такође користећи документарни материјал, Ђорђев истражује масовно исељавање српских лекара и других здравствених радника у Немачку зарад бољих услова живота и рада.
Улазнице је могуће купити путем сајта prodaja.bitef.rs. Онлајн куповином остварује се попуст од 10 одсто на цену појединачних улазница. Осим тога, улазнице могу да се купе и на Благајни Битефа у МТС дворани. За куповину комплета улазница на благајни важи попуст од 30 одсто, а омогућено је плаћање у готовини и преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).
Редитељ Питер Брук - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
КУЛТУРА
Преминуо легендарни редитељ Питер Брук
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала