- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Ни Оскари никада нису добили Ирену Папас

© AP Photo / Архивска фотографијаИрена Папас
Ирена Папас - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
„Никад нисам добила Оскара, али ни Оскари никад нису добили Ирену Папас“, казала је својевремено славна грчка глумица Ирена Папас која је преминула 14. септембра 2022. у 96. години, у свом родном селу Хилиомоди у Коринту.
Од тренутка када је јавност сазнала за њену смрт, цео свет а нарочито њена родна Грчка опрашта се од „последње велике глумице“, „богиње“, „каријатиде“, „жене сведене, архаичне, дорске лепоте“. Ирена Папас била је глумица која се никада није понашала као звезда, а која је код свих Грка изазивала највише поштовања и дивљења.
Јунакиња „Топова са Навароне“ и „Грка Зорбе“ сопственој смрти – ако је судити по њеним ставовима и поимању живота - не би придала велики значај. Говорила је да је смрт као и заљубљивање: и једно и друго су догађаји.
Једна од четири ћерке оца професора класичне драме и мајке учитељице, Ирина Лелеку – Ринула, како су је звали, васпитавана је у изразито модерном духу, те не чуди што је још као девојчица одлучила да постане глумица. Студије глуме завршила је у Атини, где је и започела каријеру. Задржавши презиме Алкиса Папаса, свог супруга из првог и јединог брака, постала је Ирини Папа за Грке, док је за остатак света била Ирена Папас.
Госпођа Папас одскакала је од својих колега из света глуме и гламура својим медитеранским темпераментом и специфичним карактером. Према речима књижевног преводиоца са грчког Александре Вуковић, Ирена је чврсто веровала „да си прво човек, затим жена, па онда глумац“.

Пенелопа са Сутјеске

Осим великих позоришних улога, Ова миљеница Косте Гавраса и Федерика Фелинија је током своје петодеценијске каријере снимила преко 80 филмова, од којих су најпознатији „Топови с Наварона“ из 1961. године, као и „Грк Зорба“ из 1964 године. Љубав ка грчкој митологији и несвакидашња лепота уз неспоран глумачки таленат, обезбедили су јој улоге античких јунакиња попут Хелене, Антигоне, Електре и Пенелопе. Ову последњу одиграла је заједно са српским глумцем Бекимом Фехмиуом. Одисеј Беким и његова Пенелопа Ирена наступили су заједно у истоименом серијалу „Одисеј“ снимљеном 1968. године, а пар година након тога и друга глумачка имена српске кинематографије добила су прилику да поделе кадар са њом, током снимања филма „Битка на Сутјесци“.

Никада нисам желела да играм сентименталне улоге, попут улога жељених жена. Желела сам да глумим себе. Независног борца. Ја желим да побеђујем својим вредностима и својим мачем и сматрам бајку о Пепељуги највулгарнијом која постоји, говорила је Папасова.

Оскар је остао на губитку

Поред глуме а захваљујући залагању и наговарању Вангелиса, велика глумица опробала је и свој певачки таленат. Иако су берлински и кански фестивал, венециjанско бијенале и многе друге светске смотре од самог почетка препознали и наградили њено умеће, најпрестижнију награду, америчког Оскара никад није добила. Међутим, госпођа Папас је и по том питању остала доследна себи и својим вредностима.
© Фото : Youtube/SummerDreams/PrintscreenИрена Папас
Ирена Папас - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Ирена Папас

Добро е слажем са собом

Од детињства идеалиста и борац за бољи свет, непријатељ свега стереотипног, немиран дух, Ирена Папас је била жена која је до краја остала посвећена највишим духовним и људским вредностима и сопственом развоју.

Свиђа ми се што сам била лепа. Али ја волим свој карактер. Добро се слажем са собом. Не лажемо се. Кад 24 сата живиш са особом која си ти, шта да радиш? Не можеш да је лажеш, рекла је у једном од својих многобројних интервјуа Ирена Папас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала