- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин се у Самарканду састао са председницима Ирана, Киргизије и Туркменистана

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин пред састанак са киргиским колегом Садиром Жапаровом
Председник Русије Владимир Путин пред састанак са киргиским колегом Садиром Жапаровом - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин састао се с председником Ирана Ибрахимом Раисијем, на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) који се одржава у узбекистанском граду Самарканду, преноси дописник Спутњика.
Очекује се да ће током сусрета лидери, поред разматрања билатералних питања, разменити мишљења о актуелним међународним и регионалним питањима, укључујћи решавање кризе у Сирији, ситуацију у Авганистану и питања безбедности у Јужном Кавказу.
Путин се претходно састао с председником Киргизије Садиром Жапаровом, као и с председником Туркменистана Сердаром Бедимухамедовом.
Председник Русије допутовао је у Самарканд на самит Шангајске организације за сарадњу, а на маргинама тог догађаја руски лидер ће одржати низ билатералних састанака.
Самит ШОС одржава се у граду Самарканд у Узбекистану 15. и16. септембра.
Како се очекује, лидери организације разговараће о широком спектру питања – јачању потенцијала организације у области безбедности и стабилности, јачању економских веза, развоју саобраћајне повезаности, јачању културне и хуманитарне димензије ШОС.
Путин би у четвртак требало да се састане са страним лидерима у билатералним и мултилатералним форматима. Разговараће са председницима Киргизије Садиром Жапаровом, Туркменистана Сердаром Бердимухамедовом, Узбекистана Шавкатом Мирзијојевом, Ирана Ебрахимом Раисијем, пакистанским премијером Шахбазом Шарифом и председником Кине Си Ђинпингом. Осим тога, 15. септембра биће одржан трилатерални самит Русија-Монголија-Кина уз учешће шефова држава.
Путин ће 16. септембра одржати билатералне састанке са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом, индијским премијером Нарендром Модијем и председником Азербејџана Илхамом Алијевим.
О томе шта је то „шангајски дух“, да ли је ШОС алтернатива евроатлантизму и како Запад види сусрете руског председника са кинеским, индијским и турским лидерима говорили смо у емисији „Свет са Спутњиком“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала