- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Српска снажно узвраћа ударац Немачкој: Не може нико да иде около и да шамара како хоће

© Tanjug / OKSANA TOSKICПристалице опозиције на протесту у Бањалуци
Присталице опозиције на протесту у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Потврдом у Народној Скупштини Републике Српске да је немачка Резолуција о БиХ не примењива и неприхватљива у РС послата је порука Немачкој да не може тако да разговара са Републиком Српском, и да иде около и да по Европи шамара мале народе, каже за Спутњик Анђелко Козомора.
Посланици Народне скупштина Републике Српске одбили су вето на агреман новом немачком амбасадору у Босни и Херцеговини који је предложио српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, али су усвојили Закључке којим се одбацује немачка интервенционистичка политика у БиХ, коју је Бундестаг у виду Резолуције усвојио у јулу ове године.

Додиков одговор на Резолуцију Бундестага

Козомора каже да је Додик знао да његов вето на давање агремана немачком амбасадору неће проћи у Скупштини РС јер тамо нема већину.

„И Додик је одиграо неочекивану игру у којој су и његови посланици из СНСД-а били уздржани на гласању. Он је очигледно преузео да сам сноси последице тог политичког потеза,“ сматра наш саговорник.

Козомара објашњава да је за гласање о вету потребна двотрећинска већина, и зато сматра да је Додик мудро одиграо овога пута, пошто је као једну тачку ставио свој вето на агреман новом немачком амбасадору, а другу - Резолуцију Бундестага за чије изгласавање је потребна проста већина за усвајање.

Немачка нова политика према РС

„Резолуције иначе немају правно дејство, оне су обично политички акт једног органа, а у овом случају ради се о Бундестагу. У Европи нема сличне Резолуције да се једна држава најдиректније умешала у унутрашње ствари једне земље, а да не говоримо о томе да је већи део немачке Резолуције посвећен драстичном мењању Дејтонског споразума на шта Немачка нема право нити тај њихов акти има правно дејство“, истиче саговорник Спутњика.
Планинска пешадија на вежби области у близини баварског села Пешадијске бригаде 23. немачког Бундесвера у јужној Немачкој, 23. марта, 2016 - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
РЕГИОН
Резолуција Бундестага о Босни – виртуелна реалност у служби америчке политике
Он сматра да је Додиков одговор на ову Резолуцију у ствари био стављање вета на долазак новог немачког амбасадора. Наш саговорник подсећа да се у тој Резолуцији тражило да се од БиХ направи грађанска држава, да се укину ентитети, и да у Парламентарној скупштини БиХ нема ентитетског гласања, а сам Додик окарактерисан је као неко ко је главни кривац за стање у БиХ и као неко ко руши Дејтон...

„Добра је одлука Скупштине РС, иако има само политичко дејство, јер се ипак шаље јасна порука Немачкој да не може на тај начин да разговара са Републиком Српском, само зато што је Немачка пуно већа и економски снажнија. Тако да је ово класична политичка порука и мислим да је добро урађено што је једна мала, „неважна“ и немоћна Република Српска подигла се и показала да не може тако неко да иде около и да по Европи шамара мале народе,“ мишљења је Козомора.

Наш саговорник сматра да је врло занимљиво толико интересовање Немачке али и њихово присуство у БиХ.

Немачка је превише присутна у БиХ

„У време Ангеле Меркел није се Немачка тако односила према Србима и Републици Српској у БиХ, али промена власти је променила и однос према Србима у РС. Посебно брине и наметање Кристијана Шмита иза кога је стала Немачка, а да притом није легално изабран као високи представник, а дрзнуо се да доноси неке одлуке које су потпуно незаконите. Двојица судија Уставног суда БиХ су Немци, од тројице странаца. Берлин је толико "поклопио" БиХ и пре свега РС да то постаје непријатно за Србе,“ истиче Козомора.

Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
РЕГИОН
Додик: Морао сам да скренем пажњу на индикативне потезе Немачке
У Закључцима Народне скупштине, који су предложили посланички клубови СНСД-а, Социјалистичке партије, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, НПС-а и НДП-а, закључено је да је од укупно 52 посланика 47 гласало, 46 је подржало, један је био уздржан, а ниједан није био против што се тиче Резолуције Бундестага.
Предлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Председништва БиХ Милорада Додика о проглашењу Одлуке о давању агремана амбасадору Њемачке у БиХ као веома штетном по виталне интересе Републике Српске од укупно 53 посланика, 46 је било уздржано приликом гласања, док ниједан није био ни за ни против.
 Рајхстаг, седиште Бундестага - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
РЕГИОН
БиХ за Немачку полигон за демонстрацију нове, агресивније политике
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РЕГИОН
Немачки папир против Срба: Не парирају САД и Русији па искаљују бес над Београдом и Бањалуком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала