- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лекић не верује у договор старе већине у Црној Гори; Мандић поручио УРA: ДФ спреман на уступке

© Sputnik / Бобан НововићСедница Скупштине Црне Горе
Седница Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Председник Демоса Миодраг Лекић, око којег је постигнута сагласност старе већине за мандатара нове владе, није оптимиста да би странке победнице августовских избора из 2020. могле да постигну договор, као што је то случај са једним од лидера ДФ Андријом Мандићем, који верује да још постоји шанса да се странке сложе.
Лекић је оценио да је данашњим резултатом преговора ДПС Мила Ђукановића добио ветар у леђа, а да ће Црном гором наставити да владају ДПС, СНП, СДП и УРА.
Лекић је, наиме, након данашњег састанка, на којем није постигнут договор о расподели власти, рекао да од почетка заступа став да се процес пренесе у поље легалности – да они који су победили воде државу, а не да спољни фактори одређују владу – црквени или међународни оператери.
Залагао се, каже, да влада буде формирана на основу изборне воље.
„Ово је био последњи покушај. Намеравао сам да дам последњи осврт, али је Мандић (Андрија Мандић дао неку перспективу коју ја не видим“, истакао је Лекић.
Данашњи састанак, који је трајао само двадесетак минута, оценио је „тријумфом неозбиљности и шарлатанством“. преноси Танјуг.
„Мандић заслужује признање јер је стрпљиво и одговорно водио процес. На самом почетку сам молио субјекте који не намеравају да прихвате споразум, да то кажу одмах на почетку. Али не, то смо доживели данас. Не желим да дајем завршну оцену, грађани ће то урадити. УРА, СНП, ДПС, СДП наставиће да воде државу. ДПС је данашњим резултатом добио ветар у леђа“, рекао је Лекић, пренео је портал подгоричких Вијести.
Каже да Мандић очекује још неке одговоре, али да их он не очекује.
„Ова земље је уморна од овакве политичке елите. Наставља се мрцварење политичког живота, симулирање државне политике. На грађанима је да сумирају овај биланс“, казао је Лекић.

Мандић поручио Покрету УРA: ДФ спреман на максималне уступке

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, након састанка старе парламентарне већине, казао је како је ДФ спреман на максимална попуштања, како би се постигао договор о формирању 44. Владе.
Колегама из ГП УРA је поручио да нема препрека око постизања договора.
Мандић је казао како су одлучили да уложе додатне напоре како би се дошло до договора, јер, како каже, договор нема алтернативу.
Он је новинарима у Скупштини казао како су се ипак сви договорили да мандатар буде Миодраг Лекић.
„Ми смо тражили у разговорима да добијемо много мање од онога што су демократски принципи, али и исказали спремност на максимална одступања”, казао је Мандић.
ДФ је, како каже, спреман на максимална попуштања и да учешће у 44. Влади, сведу на, како је казао, симболичну раван.
„ДФ је спреман у поtпуности да попусти и приложи она места која би омогућила да се дође до договора”, казао је Мандић.
Нови покушај старе парламентарне већине да дођу до договора о формирању Владе почео је данас у 11 часова.
Састанку су присуствовали представници Демократа: Драган Краповић, Данило Шарановић Зденка Поповић, лидер СНП Владимир Јоковић, Мандић, представници ДФ-а Милан Кнежевић Максим Вучинић, као и посланик Праве Марко Милачић,лидери Уједињене Црне Горе и Демоса Горан Даниловић и Миодраг Лекић.
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РЕГИОН
Абазовић неће Лекића за мандатара у Црној Гори, Мандић верује у договор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала