- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган: Турска врло продуктивно сарађује с УН у извозу украјинског жита

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Анкара има веома продуктивну сарадњу с Уједињеним нацијама у извозу украјинског жита, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
„Надамо се и молимо се да наш допринос у решавању сукоба у Украјини помогне да се заустави тај конфликт. Сада веома продуктивно сарађујемо са заинтересованим странама и Уједињеним нацијама, како бисмо омогућили извоз украјинског жита Црним морем“, рекао је Ердоган на заседању шефова држава-чланица Шангајске организације за сарадњу које се одржава у узбекистанском граду Самарканду.
Председник Русије Владимир Путин је, наступајући на самиту ШОС-а, претходно позвао Уједињене нације да утичу на Европску комисију да укину ограничења на извоз руског ђубрива у земље у развоју. Европска комисија је укинула блокаду испорука руског ђубрива, али је руски председник истакао да руско ђубриво сада могу да купују само земље-чланице Европске уније.
Он је додао да је информисао генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша да је Русија спремна бесплатно да испоручује жито земљама у развоју.
У Истанбулу су 22. јула потписани споразуми о укидању ограничења испоруке руских прехрамбених производа и сарадњи Русије у извозу украјинског жита. Споразум су потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација.
Путин је, међутим, почетком септембра указао на то да Запад већину украјинског жита извози у своје државе, уместо у земље Африке, којима је оно неопходно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала