Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Пешић се огласио: Не вређају ме први пут, нећу дозволити да се све избрише

© ФИБАСветислав Пешић
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић по први пут се огласио након испадања Орлова са шампионата у осмини финала.
Србија је поражена од Италије у осмини финала, а селектор је преузео одговорност за пораз и истакао да је свестан колико је разочарење доживела нација.
Током целог шампионата дешавају се изненађења, највеће је дефинитивно Пољска која је кући послала чак и Словенију, актуелног шампиона Европе.
„Сведоци смо да се изједначује квалитет, да „мале“ кошаркашке земље напредују, фаворитима је све теже да побеђују, а нису изостала ни изненађења. Турнирски систем такмичења је суров и довољно је било да ми имамо нешто више од 10 „лоших“ минута, па да сав уложен труд остане без награде у виду пласмана који смо сви ми, играчи, чланови стручног штаба и људи из Савеза очекивали. Огромно је разочарење и сви смо и даље веома тужни. Апсолутно сам свестан одговорности и разочарења које смо приредили нашим навијачима“, истакао је Пешић на почетку разговора за Кошаркашки Савез Србије.
Селектор је желео да укаже да је репрезентација током целог шампионата имала проблем са повредама, али да су упркос недаћама остали мотивисани и подржавали један другог.
„Увек ћу истицати атмосферу, другарство и заједништво које су играчи изградили између себе како за време припрема а посебно за време такмичења. Истичем ово упркос томе што смо се суочавали са повредама и болестима, а неки играчи нису ни отпутовали на Европско првенство. Турнир су пропустили Бјелица, Аврамовић, Богдановић који је морао да се подвргне операцији… Милутинов и Маринковић нису наступали на неколико утакмица због болести, а Недовић је због повреде прерано завршио своје учешће на ЕП“, рекао је Пешић.
Селектор је ипак поносан на екипу упркос томе што су очекивања била далеко већа.
„Међутим и поред свих потешкоћа, екипа је расла из утакмице у утакмицу, показала карактер, постојаност и преузела апсолутну одговорност не тражећи било какаве изговоре и оправдања. Поносан сам и било ми је велико задовољсво да сам учествовао заједно са њима у овом процесу. Ми смо сви заједно учинили све што је у нашој моћи да на најбољи начин репезентујемо нашу земљу, нашу кошарку и нашу кошаркашку културу“, објаснио је Пешић.
Пешић сматра да је екипа са њим на челу направила велики помак и да ће искусни играчи помоћи у томе да се временом стекну и бољи резултати.
„За веома кратко време обављен је огроман посао , успостављен изгубљени континуитет. За врхунске спортске резултате, не само на репрезентативном нивоу, неопходно је искуство, знање и квалитет. Ми то све имамо, у Лучићу, Kалинићу, Недовићу, Kуриџи, као и у Бјелици и Богдановићу који из познатих разлога нису били на првенству. Језгро репрезентације чине играчи генерације рођене 1994. и 1995. који су прошли све репрезентативне селекције – Јокић, Мицић, Милутинов, Гудурић, Јарамаз, Давидовац, Ристић, Добрић, Аврамовић затим Маринковић и неки од кандидата из квалификационих прозора. Такође, у доласку је плејада нових младих играча који треба да обезбеде континуитет – Симанић, Петрушев, Покушевски, Kопривица, Смаилагић, Трифуновић, Јовић, Ђуришић…“, набрајао је селектор.
Пешић је истакао да мора да се има у виду и чињеница да сви играчи желе да играју у репрезентацији, али да то да ли ће играти не зависи само од њих.
„Да ли ће се они у будућности редовно одазивати акцијама репрезентације неће само зависити од њих, већ пре свега од њихових клубова. Приоритети у њиховим професионалним каријерама се мењају, много ће зависти како ће се они третирати и разумети. Играчи треба да добију осећај поштовања, јер се не поставља питање њихове припадности, одговорности и жеље да играју за своју репрезентацију. Неопходно је наставити са обезбеђивањем врхунских услова, какве наши репрезентативци имају у својим клубовима или какви постоје у земљама наших ривала на свим такмичењима“, објаснио је прослављени српски тренер.
И током Евробаскета Пешић је понаваљао да се смањи еуфорија, а сада када је Србија елиминисана поновио је још једном да оптимизам не сме да набија притисак.
„Оно што морају сви да схвате, јесте да увек морамо радити без притиска и еуфорије да се, по сваку цену, морају освајати само златне медаље. Пристао сам и прихватио позив као изазов да помогнем не само успесима репрезентације, већ укупном побољшању угледа наше кошарке у Европи и свету. Нисам по први пут критикован и вређан. Тога је било и раније, за време ЕП 2001 у Истанбулу, па потом и у Индианаполису 2002. Ево и сада се није десило ништа ново, за време док побеђујемо у Прагу, а након тога и у Берлину“, објаснио је Пешић.
Ипак, тврди да га коменатри не дотичу и је максимално посвећен послу.
„Све то мене лично не дотиче јер знам одакле долази и који су мотиви. Те критике, омаловажавања, вређања више говоре о њима. А као тренер, увек сам стајао испред својих играча и екипе. Заједно са својим сарадницима врло чврсто стојим иза својих одлука, уложеног рада, посвећености, скромности и ентузијазма који су истовремено моји сарадници заједно са играчима и показали. Да се избрише све што је урађено и постигнуто, и то због последњих 10 минута на утакмици против Италије – ја то нећу дозволити“, јасно је ставио до знања Пешић.
Пешић је подвукао да су играчи одушевили кошаркашки свет и да не треба заборавити шта су урадили против Грчке и Турске током квалификација за Светско првенство.
„Реперезентација је својим понашањем и начином игре одушевљавала не само наше навијаче у Прагу, већ и комплетан кошаркашки свет а посебно стручну јавност у Европи. Желим да истакнем две велике победе против Грчке и Турске у веома важном моменту за наше даље шансе у квалификацијама за Светско првенство“, посебно је истакао поносни селектор.
Пауза неће трајати дуго јер нова неизвеснот следи већ у новембру када се настављају квалификације за Мундобаскет.
„Неће много времена проћи а новембар је веома близу, када репрезентација Србије наставља са квалификационим утакмицама за Светско првенство против Велике Британије и Турске. Поново долазе „прозори“ и неизвесност око тога на које играче реперезентација Србије може да рачуна. Искрено се надам да ће сви према својим могућностима, учинити све да се више никада не понове припреме и одзив играча као у јуну ове године“, рекао је Пешић и закључио да остаје веран својим принципима.
„И за крај да буде јасно, никада нећу одустати од својих принципа, начина селектирања, избора играча и својих сарадника. Анализираћу и бићу увек спреман да прихватим и различита мишљења и предлоге, али ћу остати веран људима чији је циљ искључиво кошарка“, завршио је Светислав Пешић.
Игор Миличић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Евробаскет 2022
Ко се сада сетио у Хрватској – и шта се радило против Србије
Словенија - Босна и Херцеговина - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Евробаскет 2022
Луђе од овога – не може
Руди Гобер - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Евробаскет 2022
„Делује да дођемо у стање очаја...“ – Француз најављује молитве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала