- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Господ је изабрао Србију, а онда се појавила и руска душа /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићХрам Светог Саве на Врачару
Храм Светог Саве  на Врачару  - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Читавих 100 година, упркос ратовима, упркос препрекама, ометањима и подметањима, трајала је изградања највеће српске светиње, Храма светог Саве на Врачару. Завршни сјај дали су му, под руководством академика Николаја Мухина, руски уметници који су у храм уградили више од 50 милиона мозаичких каменчића, и више од 400 тона мозаика.
За аутора мозаика је, како је рекао, била велика срећа и част што је радио на том пројекту. Кроз читаву историју уметности, али и грађевинарства овакви пројекти никада нису били грађени кратко, захтевали су не деценије, него столећа. Да се доведе у такву хармонију метала, мозаика, грађевинских елеменат захтевало је и пуно времена и велико умеће, рекао је Мухин на отварању изложбе "Душа Србије" у Руском дому у Београду, посвећеној изради велелепног мозаика, једног од највећих на свету.
Један човек то, каже он, није могао, додајући да је на овом пројекту радило радило 350 полазника московске Уметничке академије.

Бог је изабрао Србију

„И када чујете те фасцинантне бројеве знајте да је све то урађено рукама руских и српских мајстора. Још једном хоћу да кажем да је Господ изабрао Србију и да је хтео да овакав велелепан објекат и по димензијама и по унутрашњој декорацији, буде баш у Србији“, нагласио је Мухин.
Он је напоменуо да тај посао још није до краја завршен и да са нестрпљењем очекује да се храм потпуно заврши, освешта и да сви могу да уживају у његовој велелепности.
Влада Србије, Српска православна црква и руска компанија Гаспромњефт покренули су 2014. године велики пројекат израде веома сложеног мозаика за Храм светог Саве. На више од 10 паноа приказане су не само различите фазе израде мозаика, него и како је текла изградња храма од како је београдско Друштво „Свети Сава“ далеке 1895. године донело олдуку о томе.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба "Душа Србије" посвећена изгради мозаика Храма Светог Саве на Врачару
Изложба Душа Србије посвећена изгради мозаика  Храма Светог Саве на Врачару - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Изложба "Душа Србије" посвећена изгради мозаика Храма Светог Саве на Врачару
На изложби у присуству руског амбасадора Александра Боцана Харченка и многобројних јавних личности, заменик генералног директора за комуникације Гаспромњефта, Александар Дибаљ , је рекао да је за руску компанији то главни пројекат изведен за 13-14 година колико су у Србији и да је за њих била велика част, али и одговорност да на њему раде.

Симбол руско-српског братства

„Када кажем да је то наш храм, то заиста и мислим, јер је он симбол руско-српског братства. Ми смо срећни што смо могли да учествујемо у изградњи овог грандиозног, велелепног храма који јесте симбол нашег заједништва и посебних односа које наше земље имају “, нагласио је Дибаљ.
Старешина Храма Светог Саве, епископ Стефан је поручио да је Косово срце Србије, а храм светог Саве од сада душа Србије. А та душа је, каже, почела да добија пуни смисао онда када су се 1999. у Србији под НАТО бомбама заједно молили патријарх српски и патријарх руски. Та душа се појавила и 2012. године када су се срели патријарх Иринеј и председник Русије Владимир Владимирович Путин када је и настала идеја да се храм заврши у техници мозаика и да то буде помоћ руског народа и руских уметника.

Да васкрсне добро

Он је напоменуо да му је руска душа уливала веру да ће храм упркос многим искушењима, бити завршен. Многи су се, како је рекао, трудили да на њему не раде руски уметници и да се једноставно прекине тај пројекат.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Александар Боцан-Харченко, Епископ ремезијански Стефан и академик Николај Мухин
Амбасадор Александар Боцан-Харченко, Епископ ремезијански Стефан и академик Николај Мухин - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Амбасадор Александар Боцан-Харченко, Епископ ремезијански Стефан и академик Николај Мухин

„Када сам прошле године у Кијеву на литији у крсном ходу видео 250.000 људи, схватио сам да ће коначно да победи добро и православље. Надам се да ће Кијев што пре да васкрсне онако како је у историји живео и сведочио свим људима времена онога и овога и да ћемо заједно кренути добрим путем и да ће васкрснути душа православних и свих хришћана, а у нади нас обичних људи да ће цео свет да васкрсне у добро“, поручио је старешина Храма светог Саве.

На изложби која је затворена наступом хора „Мелоди“ и Дивне Љубојевић, представљена је и могућност виртуелног обиласка Храма светог Саве, апликација урађена на основу дигиталних фотографија високе резолуције која пружа могућност разгледања и најситнијих детаља мозаика у свој њиховој лепоти.
Изложба ће бити отворена до 30. Новембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала