Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић са специјалним изаслаником Норвешке: Разговори Београда и Приштине брана немира на КиМ

© Фото : Уступљено Спутњику/ Канцеларија за Косово и МетохијуСастанак директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића са специјалним изаслаником за Југоисточну Европу Министарства спољних послова Краљевине Норвешке, амбасадором Арнеом Санесом Бјорнстадом
Састанак директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића са специјалним изаслаником за Југоисточну Европу Министарства спољних послова Краљевине Норвешке, амбасадором Арнеом Санесом Бјорнстадом - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Разговори између Београда и Приштине најефикаснија су брана ескалацији међунационалних тензија на КиМ и гаранција безбедности српског народа на тој територји, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на састанку са специјалним изаслаником за Југоисточну Европу Министарства спољних послова Норвешке Арнеом Санесом Бјорнстадом.
Петковић је саговорника упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији, са посебним освртом на недавне једностране и противправне одлуке Приштине по питању пререгистрације возила и личних карата, које су претиле да изазову опасну дестабилизацију прилика на Косову и Метохији и директно угрозе мир и стабилност на терену, саопштили су из Канцеларије за КиМ.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију је поручио да Београд остаје чврсто опредељен да сачува мир у покрајини и у региону и додао да је дијалог једини начин да се пронађе компромисно решење за све несугласица на релацији Београд-Приштина.
Петковић је истако значај пуне примене Бриселског споразума и спровођења постигнутих договора, нагласивши да је Београд испунио до сада преузете обавезе проистекле из дијалога, а да са друге стране Приштина више од девет година одбија да отпочне процес формирања Заједнице српских општина.
"Недавно усвојена Мапа пута за примену споразума о енергетици охрабрила је очекивања да ће бити и помака у решавању питања несталих лица и у другим областима, а уместо тога Приштина нам је испоручила нову кризу, која је претила да ескалира и доведе до последица неслућених размера", објаснио је Петковић.
Петковић је скренуо пажњу и на изградњу нелегалних база РОСУ на северу Косова и Метохије, упозоривши да Приштина показује отворену намеру да потпуно демонтира Бриселски споразум и изазове нове тензије и сукобе.
Према његовим речима Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином упркос кризама које се на Косову и Метохији свакодневно умножавају.
Сматра да су разговори најефикаснија брана ескалацији међунационалних тензија и гаранција безбедности српског народа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала