- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Таџикистан и Киргизија поново се међусобно оптужују за нападе: Коришћени и дронови

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе "Рубеж 2021" у Киргизији
Војне вежбе Рубеж 2021 у Киргизији - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Киргистанска страна користи војне хеликоптере и јуришне беспилотне летелице приликом напада на цивилне објекте Таџикистана, саопштила је прес-служба граничних трупа Таџикистана.
„Изазива забринутост то што Киргизија уз употребу војних хеликоптера и ударних беспилотних летелица изводи ваздушне нападе на стамбене зграде и цивилне објекте Таџикистана“, наводи се у саопштењу.
Према тврдњама таџикистанских граничара, киргистанска страна је наставила са борбеним дејствима, упркос раније постигнутим споразумима о прекиду ватре и „премешта додатне војске снаге и средства из центра Баткенске области у пограничне рејоне“.
Међутим, огласила се и прес-служба Државног комитета националне безбедности Киргизије.
„Са таџикистанске стране се наставља гранатирање положаја киргистанске стране, а на појединим деловима се воде интензивне борбе“, рекао је портпарол прес-службе.
Како је додао, ситуација на киргистанско-таџикистанском делу државне границе и даље је напета.
„Припадници пограничне службе Киргизије који су смештени у Баткенској области, настављају да одбијају нападе противника“, наводи се у саопштењу киргистанске стране.
Раније су председници Таџикистана и Киргизије Емомали Рахмон и Садир Жапаров договорили прекид ватре током састанка на маргинама самита ШОС-а у Самарканду. Заложили су се за политичко-дипломатско решавање сукоба и наложили формирање комисије за истраживање узрока оружаног инцидента.
Војници и припадници полиције Киргизије у области села Кок Таш на граници са Таџикистаном  - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
СВЕТ
Лидери Таџикистана и Киргизије договорили повлачење снага
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала