- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Таџикистанске снаге гранатирале подручје аеродрома и периферију града Баткен у Киргизији /видео/

© Sputnik / Игорь Егоров / Уђи у базу фотографијаГраница Киргизије и Таџикистана
Граница Киргизије и Таџикистана - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Таџикистанска војска је из вишецевних ракетних система гранатирала подручје аеродрома и периферију регионалног центра Баткен у Киргизији, саопштила је Спутњику прес служба Државног комитета за националну безбедност Киргизије (ГКНБ).
У саопштењу се додаје да су у нападу уништени објекти цивилне инфраструктуре града.
Прес служба је претходно саопштила да се у Баткенском и Лејлекском округу Баткенског региона воде жестоке борбе између две стране и да је ситуација и даље напета.
„Јединице пограничне службе ГКНБ Киргистана, које су стациониране у Баткенском региону имају довољно снага и средстава за извођење борбених дејстава и одбијање агресије таџикистанске стране“, истиче се у саопштењу.
Претходно је извор у Оружаним снагама Киргизије за Спутњик рекао да таџикистанске снаге гранатирају Баткен и да он нема никакве везе са границом.
Прес служба ГКНБ такође је истакла да таџикистанске снаге у сукобима на граници са Киргизијом користе вишецевне бацаче ракета и авијацију.
Према саопштењу Министарства здравља Киргизије, број рањених у сукобу на граници са Таџикистаном порастао је на 31, док је према подацима таџикистанске стране један граничар убијен, а тројица су рањена.
Раније јутрос Државни комитет за националну безбедност Киргизије (ГКНБ) саопштио је да се на граници са Таџикистаном настављају интензивне борбе, таџикистанска страна довлачи војну опрему, а киргиска страна то схвата као опасност од заузимања територије земље.
С друге стране Прес служба Државног комитета за националну безбедност Таџикистана саопштила је да напори Таџикистана на стабилизацији ситуације на граници са Киргизијом не дају позитивне резултате због тога што киргиска војска није прихватила предлог о мирним преговорима.
Сукоби на граници Киргизије и Таџикистана, који су почели у среду ујутро, настављени су јутрос. Према саопштењу киргиске пограничне службе, таџикистанска страна напала је киргиске положаје дуж целог периметра границе. Државни комитет за националну безбедност Таџикистана саопштио је да су војни погранични одреди Киргизије, прекршили договор и користећи тешко наоружање, гранатирали таџикистанску пограничну испоставу „Душанбе“.
Организација договора за колективну безбедност (ОДКБ) саопштила је да је генерални секретар те организације Станислав Зас разговарао телефоном са секретарима Савета безбедности Киргизије и Таџикистана поводом заоштравања на граници двеју земаља.
Истиче се да су стране у току разговора нагласиле потребу моменталног прекида ватре и одржавања преговора надлежних органа мирним путем.
Војници и припадници полиције Киргизије у области села Кок Таш на граници са Таџикистаном  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СВЕТ
Русија: Спремни смо да помогнемо Киргизији и Таџикистану у решавању пограничних проблема
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала