- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад неће дочекати распад Русије

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Специјална операција у Украјини је покренута како би се спречило да Запад од те државе створи антируску енклаву, изјавио је председник Русије Владимир Путин на конференцији за штампу након завршетка самита Шангајске организације за сарадњу.
"Западне земље су деценијама гајиле идеју о распаду и Совјетског Савеза и историјске Русије, њеног језгра“, рекао је Путин.
Шеф руске државе је скренуо пажњу на идеју америчког политиколога Збигњева Бжежинског, који је чак „поделио” целу територију Русије на одређене делове, а затим променио став, „сматрајући да је Русију боље задржати као антипод Кини и користити је као оруђе у борби против Кине“.
„Они то неће дочекати!“, поручио је председник Руске Федерације.
Путин је истовремено приметио да им западни начин решавања проблема „шкоди“.
„То су неприхватљиви инструменти“, закључио је он.

Путин: Русија жели да њено жито стигне до најсиромашнијих

Русија ће продати своје жито упркос ограничењима, али жели да оно стигне до најсиромашнијих земаља, рекао је руски председник Владимир Путин.
Он је ружном назвао одлуку Европске уније да укине ограничења за испоруке руског жита и ђубрива само у европске земље.
"Продаћемо га (жито), продаћемо. Продаћемо своју робу. Али ако будемо продавали овако, онда неће стићи до најсиромашнијих земаља, у томе је цела поента", рекао је Путин новинарима.

Западне земље живе у парадигми колонијалне филозофије

Западне земље су бивше колонијалне силе које још увек не могу да се ослободе навике да живе на туђ рачун, изјавио је руски председник Владимир Путин.
"То су бивше колонијалне силе, али оне и даље живе у парадигми колонијалне филозофије. Навикле су да живе на рачун других. И још увек не могу да се отарасе ове парадигме у својој практичној дневној политици", рекао је Путин новинарима.
Он је назвао Американце прагматичним народом – они су први укинули ограничења и извозе жито из Украјине. У ствари, у питању је америчко жито јер припада америчким компанија.

Европске земље могу да укину санкције гасоводу "Северни ток 2"

"Ако је загустило, ако је све тако тешко, узмите и укините санкције "Северном току 2", 55 милијарди кубних метара годишње - само притисните дугме и кренуће", рекао је руски лидер.
Међутим, они су сами увели санкције, "Северни ток" не може да се поправи.
"Јесмо ли ми криви? Нека размисле ко је за шта крив, а не да криве нас за сопствене грешке“, додао је он.
Путин је истакао да су и "Гаспром" и Русија испунили све своје уговорне обавезе.

О учешћу на Г20

Председник Русије је рекао да има позив за самит Г20 на Балију, али ће, доносећи одлуку о свом личном учешћу, видети како ће се ситуација развијати.
"Видећемо како ће се развијати ситуација у економији и у другим областима. Имам позив да посетим Г20, о томе ме је лично обавестио председник земље домаћина када је био у Москви", рекао је Путин.
Он је рекао да га је председник Индонезије Џоко Видодо потом поново позвао телефоном, уз напомену да постоји одређени притисак, али Индонезија заузима оштар став и жели да види руског председника на самиту. Видећу, одлучићемо. Русија ће учествовати“, рекао је Путин.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин: Запад неће дочекати распад Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала