- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Вратите све што су колонијалисти украли“: Хоће ли британска круна и жезло остати без дијаманата

© Фото : Wikipedia/United Kingdom Government/Public domainКраљевски дијаманти Велике Британије
Краљевски дијаманти Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
После смрти британске краљице Елизабете Друге, у Јужној Африци су све гласнији захтеви да британска краљевска породица врати највећи познати дијамант на свету, Велику звезду Африке, који краси краљевско жезло, али и онај који стоји на империјалној државној круни.
Познат као Велика звезда Африке или Кулинан I, исечен је из дијаманта који је ископан у Јужној Африци 1905. године и који су колонијалне власти Јужне Африке предале британској краљевској породици, као гест добре воље после Другог бурског рата 1907. године.

Захтеви за повратак дијаманата

Захтеви за повратак Велике звезде Африке и других дијаманата – заједно са осталим захтевима за репатријацију – интензивирали су се од краљичине смрти. Многи Јужноафриканци сматрају да су Британци ове дијаманте стекли на нелегалан начин.
Краљичина смрт је подстакла дебату о колонијализму и како се она односила на ово наслеђе. Јужноафрички медији расправљају о власништву над дијамантима, заједно са захтевима за плаћање репарација.
„Кулинан дијамант мора бити враћен у Јужну Африку безусловно“, рекао је активиста Тхандуколо Сабело локалним медијима, додајући да „рудно богатство наше земље и других земаља, Британија наставља да користи на рачун нашег народа“.
Више од 6.000 људи потписало је петицију којом се тражи да Велика звезда Африке буде враћена и изложена у неком јужноафричком музеју.
Посланик јужноафричког парламента Вујолвету Зунгула позвао је владу да „захтева репарације за сву штету коју је Британија нанела њиховој земљи“, као и да „захтева да се врати све злато, дијаманти које је Британија украла“.
© Фото : Wikipedia/Unknown author/Public domainКулинан дијамант пре сечења и брушења
Кулинан дијамант - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Кулинан дијамант пре сечења и брушења
Када је председник Јужне Африке, Сирил Рамафоса, на свом налогу на Твитеру објавио поруку у којој одаје почаст краљици, неки Јужноафриканци су искористили ову прилику да у коментарима затраже повратак Велике звезде.
У једном од коментара стоји: „Да ли сте је икада питали намерава ли да врати јужноафричке дијаманте?“, док у коментару који је реаговао на проглашење Чарлса Трећег за новог монарха стоји: „Први његов задатак по ступању на дужност нека буде да врати дијаманте Јужној Африци!“

„Велика звезда Африке је крвави дијамант“

Према Royal Collection Trust-у, који брине о колекцији британске краљевске породице, Кулинан дијамант је поклоњен тадашњем краљу, Едварду Седмом, 1907. године, две године након што је откривен у приватном руднику у Јужној Африци у Провинцији Трансвал.
© AP Photo / Alastair GrantБританска краљица Елизабета и њен супруг принц Филип 2012. године
Британска краљица Елизабета и њен супруг принц Филип 2012. године - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Британска краљица Елизабета и њен супруг принц Филип 2012. године
Подржавајући право Британске монархије на драги камен, краљевско повереништво истиче да је дијамант откупила влада јужноафричке Провинције Трансвал и да је предат краљу Едварду Седмом као рођендански поклон.
Професор Еверисто Бењера са Универзитета у Јужној Африци, одбацује овај аргумент. Он је рекао да су „колонијалне трансакције нелегитимне и неморалне“.
„Наша прича је да су читаве владе Трансвала и Уније Јужне Африке и пратећи рударски синдикати били незаконити. Поклањање украденог дијаманта не ослобађа примаоца. Велика звезда је крвави дијамант... Приватна (рударска) компанија, влада Трансвала и Британска империја били су део веће колонијалне мреже“, наводи Бењера.
Ли-Ен Матис, портпаролка Националних бораца за економску слободу (EFF), јужноафричке опозиционе политичке партије, рекла је да се „покојна енглеска краљица разметала овим (дијамантима) више од пола века“.

„Отимали земљу, присвајали богатство“

Матисова оптужује британске колонијалне власти да су отимали земљу и присвајали рудно богатство које је припадало домородачком становништву.
„Ми захтевамо репатријацију за све колонијалне крађе, чији је део и Велика звезда Африке“, додала је.
„Не захтевамо враћање, јер то имплицира да је постојао важећи споразум по коме је британској краљевској породици позајмљен дијамант. Он је у њиховом поседу искључиво као резултат колонијалне упорности која је гушила староседеоце у овој земљи и другде“, наглашава Матисова.
© Фото : Wikipedia/Unknown author/Public domainКулинан дијамант пошто је исечен на девет делова
Кулинан дијамант - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Кулинан дијамант пошто је исечен на девет делова
Афричке земље су се упорно бориле да поврате културне артефакте које су опљачкале колонијалне трупе. Прошлог месеца, Лондонски музеј пристао је да врати 72 предмета опљачкана из Краљевине Бенин, у јужној Нигерији, током британске војне операције 1897. године.

Кулинан дијамант

Кулинан дијамант који носи име власника рудника, Томаса Кулинана, ископан је у Јужноафричкој Републици 1905. године. Имао је 3.106 карата и био тежак 621 грам.
Разломљен је на девет великих брушених дијаманата и више малих. Највећи је назван Велика звезда Африке или Кулинан I, има 530 карата и налази се на врху енглеског краљевског жезла, а други по величини је у круни.
© Фото : Wikipedia/Unknown author/Public domainКулинан дијамант после сечења и брушења
Кулинан дијамант - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Кулинан дијамант после сечења и брушења
Тројица запослених у компанији „Aschers of Amsterdam“ радили су осам месеци по 14 сати да би исекли и полирали девет великих комада од оригиналног дијаманта.
Када су радници почели да га секу, први ударац је сломио нож, а не дијамант, пише РТС.
Краљица Елизабета Друга - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СВЕТ
Круна украшена ратним пленом: Позиви да Велика Британија врати отето благо /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала