Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићeвa: Сви ће бити безбедни током „Европрајда“

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће сви бити безбедни током одржавања Европрајда, те да током протекле недеље није било ниједног инцидента на преко 130 догађаја који су организовани у Београду.
„То је права слика Београда и Србије и оно што они јесу. Србија је отворено и слободно друштво у којем су сви добродошли и то ћемо тек показати наредних година“, поручила је премијерка.
На пријему за стране дипломате у Палати Србије поводом Недеље „Европрајда“, премијерка је истакла да Србија није организовала Европрајд зато што ју је неко уценио да би остала на европском путу, већ због Србије, нашег народа, земље и друштва, као и због добробити целог региона.
Она је захвалила страним дипломатама, међу којима су били известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и амбасадор ЕУ у Београду Мануел Жиофре, што су дошли и нагласила да је поносна што је могла да их угости.

„Оно што радимо у Србији је изузетно важно, не само за мене, већ и за моју земљу и владу, као и за цео регион. Сви знамо да када је Горан Милетић пријавио Београд за ‘Европрајд‘, а ја писмом као премијерка то подржала, да ће бити тешко, јер мора да буде тешко када спроводите радикалне промене као ми сада, промене на боље. Ово је први ‘Европрајд‘ ван Европске економске зоне и први у Југоисточној Европи“, поручила је премијерка, преноси Танјуг.

Она је истакла да се тиме померају границе слободе и европских вредности и да је веома поносна због тога, упркос свим потешкоћама које су постојале.
„Знам да ће следећи Прајд бити одржан на Малти, али он ће бити без толико догађаја у поређењу са овим“, истакла је Брнабић.
Она каже да су Горан Милетић и његов тим, она и њен тим, као и сви министри који су били на пријему прошли много тога заједно, али да је вредело.
Отворили смо дебату која је екстремно важна за наше друштво, и она не би била могућа без ‘Европрајда‘. Уз подршку ЕУ, мењамо Србију макар мало на боље, борба се наставља и борићемо се и даље“, рекла је Брнабић.
Она је истакла и да је председник Србије Александар Вучић дао недавно историјску изјаву и да је први званичник из Србије, али и целе регије који је рекао да је ЛГБТ заједница важан и вредан део друштва и да треба да имају једнака права као и други.
„Он је рекао да су то наши пријатељи, рођаци, браћа, сестре. Такође је рекао да и он има ЛГБТ особу у својој широј породици и да он ту особу не би мењао низашта. То су изузетно важне поруке послате обичним људима у Србији и надам се да ће они своје рођаке и пријатеље у ЛГБТ заједници третирати боље убудуће и то је најважније“, поручила је премијерка.
Европски комесар за једнакост Хелена Дали изјавила је да је јутрос имала добар разговор са Брнбабићевом о напретку који Србија остварује у области ЛГБТ права, права мањина, као и заједничком раду у унапређењу закона у области људских права, како нико не би био остављен и како би свака особа у Србији била слободна без дискриминације, и могла да оствари свој пуни потенцијал.
„Ми нудимо сву стручну помоћ. Драго ми је да смо сви добродошли у шетњи и да нам се гарантује безбедност“, рекла је Далијева.
Пријему у Палати Србије присуствовала је већина амбасадора из земаља чланица ЕУ, као и министри у Влади Србије Тања Матић, Јадранка Јоксимовић, Синиша Мали, Гордана Чомић.
ЛГБТ обележја - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
СРБИЈА
Европска прајд асоцијација: Шетња ће се одржати, Брнабићева гарантовала безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала