Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Шпанска кошарка не мора да брине за будућност

© Фото : ФИБАКошаркашка репрезентација Шпаније
Кошаркашка репрезентација Шпаније - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Мушка сениорска кошаркашка репрезентација Шпаније, актуелни светски првак, у знатно измењеном саставу успела је да избори пласман у финале Евробаскета. Изабраници селектора Серђа Скариола савладали су јуче домаћина Немачку са 96:91 у полуфиналу и за титулу првака Европе бориће се сутра у Берлину у 20.30 против Француске.
Да је Шпанија истинска „земља кошарке“ потврђује апсолутна доминација њених млађих репрезентативних селекција, које су играле финале у свим старосним категоријама ове године на европским или светским првенствима.
Тако су мушка и женска селекција до 16 година на европским шампионатима освојиле сребрне медаље.
У конкуренцоији до 17 година остварен је идентичан учинак на светским првенствима - два сребра.
Мушка селекција Шпаније до 18 година освојила је злато на Европском првенству, а женска у истој старосној категорији сребро на континенталном шампионату.
Када је реч о селекцијама до 20 година, Шпанци су шампиони Европе и у мушкој и у женској конкуренцији.
Сениорска селекција Шпаније од 1999. године на овамо само једном није освојила медаљу на Европском првенству.
Било је то 2005. године када је домаћин била Србија и Црна Гора, а Црвена фурија поражена је убедљиво у мечу за треће место од Француске са 98:68.
У поменутом периоду од 23 године Шпанија је освојила три златне, три сребрне и три бронзане медаље на шампионатима Старог континента.
Истина, успеху на овогодишњем Евробаскету много је допринео Американац Лоренцо Браун, али јасно је да ће Шпанци убрзо „избацити“ нове херој из свог „погона“.
Репрезентација Шпаније - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Евробаскет 2022
Шпанска браћа загрлила финале /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала