- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Генерални секретар ОДКБ и киргиски министар разговарали о сукобу на граници Киргизије и Таџикистана

© Sputnik / Сыргак Бактыяров / Уђи у базу фотографијаПриватна кућа оштећена у размени ватре на киргиско-таџикистанској граници
Приватна кућа оштећена у размени ватре на киргиско-таџикистанској граници - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Генерални секретар Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) Станислав Зас разговарао је телефоном о ситуацији на граници Киргизије и Таџикистана са министром спољних послова Киргизије Женбеком Кулубајевом, стране сматрају неприхватљивом употребу силе и тешког наоружања, саопштио је секретаријат ОДКБ.
„На иницијативу киргиске стране, генерални секретар ОДКБ Станислав Зас телефоном је разговарао са министром спољних послова Киргиске Републике Женбеком Кулубајевом. Министар спољних послова Киргизије обавестио је о тешкој ситуацији која се развила на киргиско-таџикистанској граници у Баткенској области у вези са сукобима“, саопштио је секретаријат.
Стране су истакле значај хитног прекида ватре.
„(Стране) сматрају неприхватљивом примену силе и употребу тешког наоружања, укључујући артиљерију и вишецевне бацаче ракета. Наглашено је да сукоб треба решавати само мирним путем“, напомиње се у саопштењу.
Сукоб на граници Киргизије и Таџикистана уз примену оружја почео је 14. септембра. Стране се међусобно оптужују за напад. Жестоке борбе војски двеју земаља трајале су цео дан готово дуж целе границе. Киргиска страна је саопштила да је 24 људи погинуло, а 103 рањено у борбама. Прекид ватре је постигнут тек увече. Након тога више пута долазило је до размене ватре у пограничним областима.
Војници и припадници полиције Киргизије у области села Кок Таш на граници са Таџикистаном  - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
СВЕТ
Лидери Таџикистана и Киргизије договорили повлачење снага
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала