- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Инфлација у Хрватској на највишем нивоу други месец заредом

CC0 / Pixabay/Filip Filipović / Хрватске куне
Хрватске куне - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Потрошачке цене у Хрватској порасле су у августу за 12,3 одсто у односу на исти месец прошле године, па се тако инфлација задржала на највишем нивоу од када Државни завод за статистику (ДЗС) води евиденцију, а највише је последица раста цена хране и горива.
Цене добара и услуга за личну потрошњу, мерене индексом потрошачких цена, у августу су у односу на јул порасле 0,1 одсто, док су у односу на август прошле године скочиле 12,3 одсто, показује извештај хрватског ДЗС-а.
Тако је инфлација од рекордних 12,3 одсто забележена други месец заредом.
„Наставак снажних инфлаторних притисака забележен је и у августу. Годишња стопа раста је и четврти месец заредом наставила да бележи двоцифрене стопе”, навели су аналитичари „Рајфајзен банке Аустрија“ у осврту на извештај.
На годишњем нивоу у августу је највећи пораст потрошачких цена у просеку забележен у групама хране и безалкохолних пића, за 19,2 одсто, а прате их цене у ресторанима и хотелима с растом од 17,6 одсто.
Цене становања, воде, електричне енергије, гаса и осталих врста горива порасле су за 10,5 одсто, рекреације и културе за 9,4, а одеће и обуће за 6,4 одсто.
Кумулативно је у првих осам месеци индекс потрошачких цена порастао за 9,5 одсто у односу на исто раздобље прошле године.
„С последњим подацима за август евидентно је да се тренутно налазимо на врхунцу инфлације, а годишње стопе ће остати изражене и у наредним месецима. Одређено благо смиривање могло би да се догоди тек крајем године“, навели су аналитичари, пренео је портал „Сеебиз“.
Динари - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
ЕКОНОМИЈА
НБС објавила висину инфлације и шта је највише поскупело
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала