- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

„Било је сеоба и биће их вечно“ | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
У данашњој емисији говоримо о шест деценија Друге књиге Сеоба Милоша Црњанског, али и о уласку легендарне Ју групе у шесту деценију трајања.
По чему ћемо памтити велике уметнике која су нас у протеклој седмици напустили – Корнелија Ковача, Жан Лика Годара, Радка Полича и непоновљиву Ирену Папас – питамо музичког критичара и аналитичара Петра Пецу Поповића, филмског редитеља и сценаристу Сашу Радојевића, и глумицу Тању Бошковић.
„Било је сеоба и биће их вечно, као и порођаја, који ће се наставити. Има сеоба. Смрти нема!“, последње су реченице Друге књиге Сеоба. Капитално дело Милоша Црњанског, по многима најбољи роман написан на српском језику објављено је пре 60 година у Српској књижевној задрузи, у време док је велики писац још увек био у емиграцији у Лондону.
Шта је појављивање овог романа значило у време кад је објављен а шта нам значи данас, да ли су Сеобе и Друга књига Сеоба јединствено дело или два различита романа и да ли је можда најбољи роман на српском језику запостављен на студијама српске књижевности, нека су од питања за госте Орбите културе др Игора Перишића, вишег научног сарадника Института за књижевност и уметност и др Мила Ломпара, професора Филолошког факултета у Београду и председника Задужбине Милоша Црњанског.
Какви се нови изазови налазе пред данас етаблираним Фестивалом филмске режије LIFFE који је пре два дана 15. пут свечано отворен у Лесковцу, питамо професора и филмског редитеља Дарка Бајића, једног од покретача фестивала који се ове године на LIFFE представља документарним серијалом о четворици великана српског филма – Ђорђу Кадијевићу, Здравку Шотри, Бору Драшковићу и Миши Радивојевићу.
Са каквим утисцима после спектакуларног концерта легендарна Ју група улази у нову фазу свог пола века дугог музичког трајања, зашто чланови бенда никада нису били звезде иако су имали све разлоге за то, да ли је песма „Чудна шума“ која се два пута чула на концерту сама себе прогласила за њихов највећи хит – питамо осниваче Ју групе Жику и Драгог Јелића.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе за 17.9.2022.
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе, анализе горућих питања и репортаже у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
6 Април, 19:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала